ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele republicii, Klaus Iohannis, a ținut marți o conferință la Palatul Cotroceni, la finalul întâlnirii avute cu premierul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și consilierii prezidențiali. Aceștia au decis în unanimitate participarea fizică la cursuri a elevilor începând de luni, 8 februarie. 

Cu toate acestea, școala se va desfășura diferențiat în fiecare localitate, în funcție de scenariul epidemiologic în care aceasta se încadrează: verde, galben sau roșu:

„În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.

Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII, XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line”, a explicat Klaus Iohannis, potrivit paginii web a Administrației Prezidențiale. 

De remarcat este faptul că această declarație de presă a președintelui nu a fost deschisă întrebărilor jurnaliștilor, în contextul scandalului generat de incendiul de la Institutul Matei Balș, unde Klaus Iohannis s-a străduit vineri să transforme propagandistic dezastrul soldat cu 10 morți într-o „victorie” a forțelor de intervenție, după care a fost surprins în weekend la schi într-o stațiune montană, fără nicio grijă.