ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Copreședintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, prezent astăzi la Iași pentru a juca Hora Unirii în stradă de Ziua Unirii Principatelor Române, pe fondul unei limitări drastice a programului festiv organizat de Primărie, a primit un „cadou” mai puțin aștept: un cetățean din mulțime i-a aruncat cu cerneală în figură.

Simion își anunțase de dimineață motivele pentru care se află în capitala Moldovei:

„Vrem să facem nici mai mult nici mai puțin decât o horă. Și știm că, în orașul primarului al cărui nume nu vreau să îl pronunț, este interzis. Nu este manifestație AUR, nu vom avea steaguri de partid, invităm pe toți românii în fața Palatului Culturii pentru că este o zi națională”, a declarat George Simion, citat de Bună Ziua, Iași!

Se pare, însă, că unui ieșean nu i-a picat bine prezența deputatului AUR în mulțime, așa că s-a năpustit asupra lui cu ... cerneală. Un gest care, indiferent de motive, constituie infracțiune și a intrat în atenția Poliției:

„În jurul orei 10:25, asupra unuia dintre participanții prezenți în Piata Unirii din Iași, la o manifestare publică nedeclarată, a fost aruncată o substanță lichidă de culoare albastră. În acest caz, două persoane au fost identificate și extrase din mulțime de către Poliția Locală a Municipiului Iași și au fost preluați de Secția 3 Poliție a Municipiului”, au transmis reprezentanții IJJ Iași.

George Simion a avut o primă reacție după incident. El a spus că nu-l cunoaște pe agresor, dar că roagă forțele de ordine să nu-l amendeze tocmai într-o zi de sărbătoare națională.

„Eram în hora unirii și un individ a venit și a aruncat cu ceva albastru în mine. Nu mă tem, mă tem doar de Dumnezeu, suntem în mijlocul oamenilor, pot să arunce cu ce vor. În ultimii 30 de ani politicienii s-au temut de popor, nu trebuie să se teamă. Nu știu de ce a aruncat, nu mi-a zis nimic. Asta nu e motiv să ne strice sărbătoarea. Rog Poliția să nu îl amendeze pe individ, e o sărbătoare națională, dacă așa a vrut el să facă.. noi îl iubim!”, a declarat Simion, făcându-se că întoarce, creștinește, și obrazul celălalt.
 

Într-adevăr, AUR a profitat la Iași de sărăcia manifestărilor organizate cu parcimonie pandemică de primarul PNL, fost PSD, Mihai Chirica. După cum arată BZI.ro, în afară de îndătinata slujbă de Te Deum de la mănăstirea „Trei Ierarhi” și de o depunere de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, primăria a mai anunțat doar 3 vernisaje de expoziții tematice în sedii de instituții, la care cu siguranță intrarea este condiționată de certificatul de vaccinare. În rest, nici o horă în piața publică, nici un concert de muzică populară, nimic din spiritul autentic românesc al acestei vechi sărbători unioniste! Partidul Național-Liberal își poate scoate cu succes epitetul de „național” din titlu, după ce s-a observat în ce fel a organizat și Ziua Națională de 1 Decembrie în ultimii doi ani - când cu lockdown, când cu certificat Covid -, limitând accesul și excluzând poporul majoritar de la cele mai importante momente puse în scenă în numele acestuia, dar fără participarea acestuia.