ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Cosmin Prelipceanu a prezentat la Digi 24 un rus beat dintr-un club drept un fioros tanchist gata de a merge pe frontul din Ucraina, deși filmarea data din 2008, ziaristul care își ascunde tablele sub bretele comite un nou FAKE NEWS răsunător. Într-o emisiune cu Vasile Dîncu, un fel de ministru al propriei Apărări, burtiera postului TV a aruncat în aer cea mai mare rezervație naturală din Europa titrând „Delta Dunării a fost bombardată de Rusia”!

Jurnalistul Victor Ciutacu s-a sesizat sarcastic: „Apreciez discreția rușilor. În afară de caporalii de la Digi, nimeni n-a mai aflat de crâncenul asalt armat asupra cormoranilor”.

Falsul aruncat cu nonșalanță de „caporalii” Digi a pus pe jar responsabili ai biosferei naturale din patrimoniul UNESCO aproape la fel ca în cazul unui bombardament rusesc asupra pelicanilor.

Astfel, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD) a cerut Guvernului României să se implice în promovarea destinațiilor de vacanță din România, dar și în combaterea fake-news-urilor referitoare la acestea, dând ca exemplu o știre difuzată de o televiziune cu titlul ”Delta Dunării a fost bombardată de Rusia”, se arată într-o scrisoare deschisă remisă presei de către asociație.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă premierului Nicolae Ciucă, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, și ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, protagonist în emisiunea cu bucluc, în care era de asemenea citat cu enormitatea „Rachetele au picat pe teritoriul Ucrainei”. Care rachete? Cele invizibile care nu au fost trase spre Delta Dunării, spațiu NATO?

În document se subliniază că Delta Dunării este o destinație de vacanță sigură, chiar dacă în seara zilei de marți, 21 iunie, o televiziune a titrat „Rusia a bombardat Delta Dunării".

„În cadrul aceleeași emisiuni, în același context, este citat domnul ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, cu mesajul 'Există informația că rușii vizează canalele de transport', o declarație pe care o considerăm scoasă din context și care suntem convinși că nu viza în vreun fel zona Deltei Dunării. Cerem autorităților să se implice mult mai activ în promovarea destinațiilor de vacanță, din care face parte și Delta Dunării”, se precizează în scrisoarea deschisă a AMDTDD, citată de Agerpres.

Sursa amintită menționează, de asemenea, că dacă la începutul anului rezervările făcute de turiști arătau o revenire a oaspeților în Deltă, situația s-a schimbat după declanșarea conflictului armat din țara vecină.

„Vă solicităm, domnule prim-ministu Nicolae Ciucă, domnule ministru al Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, domnule ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, să vă implicați activ, conform atribuțiilor legale, în combaterea acestui gen de zvonuri, iar când vi se solicită punctul de vedere, să cântăriți cu atenție fiecare declarație, pentru a nu putea fi ulterior interpretată, iar turismul deltaic și turiștii să aibă de suferit ca urmare a unor informații false propagate pe canalele media. Vă solicităm să considerați, așa cum ar fi normal, turismul ca fiind unul dintre cei mai importanți contributori la PIB-ul României și să nu acceptați subminarea acestei industrii, atât de greu încercate”, se mai afirmă în documentul transmis de către AMDTDD.

O analiză sumară asupra acestor tipuri de mesaje false - acum deja pe bandă - denotă că ele folosesc exact Rusiei. Deci, pentru cine lucrează protagoniștii noștri?