ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Propunerea fără precedent a Comisiei Europene, de a condiționa acordarea fondurilor europene de respectarea „statului de drept” nu a rămas nesancționată de unii politicieni români. Într-o postare pe Facebook deputatul PNL Daniel Gheorghe critică anunțul Comisiei Europene, susținând că, prin acest demers, Executivul UE nu doar că este la un pas de a condiționa politic acordarea fondurilor, ci și pe criterii ideologice. „Să nu vă mirați dacă pe viitor fondurile europene vor fi condiționate de cedarea deplină a dreptului la decizie suverană în chestiuni de politici economice naționale, de impunerea nedemocratică a ideologiei de gen ori de primirea de-a valma a imigranților din lumea largă!”, spune deputatul liberal, care consideră că decizia UE este o nouă formă de umilire a statelor naționale.

Redăm mai jos textul integral postat pe Facebook:


„Condiționarea fondurilor europene nu atât de statul de drept în sine, cât de orice criteriu care nu este de natură strict financiar-bugetara, este o formă de umilire a statelor naționale. Atâta timp cât o națiune contribuie la bugetul UE, indiferent de dimensiunea contribuției, este firesc să aibă accesul la fonduri europene. În fapt fondurile europene sunt în pragul de a fi condiționate nu doar politic, ci în mod abstract și lipsit de consistenta financiară ori economică, de criterii ideologice. Să nu vă mirați dacă pe viitor fondurile europene vor fi condiționate de cedarea deplină a dreptului la decizie suverană în chestiuni de politici economice naționale, de impunerea nedemocratica a ideologiei de gen ori de primirea de-a valma a imigranților din lumea larga! Totul este un pretext politic care vizează pe termen foarte lung drept scop final federalizarea Europei și desființarea statului național, personal refuz să cred în înaltele valori morale ale globalismului postmodern!”, a scris Daniel Gheorghe.

Președintele Comisiei europene, Jean-Claude Juncker,  aprezentat miercuri, în Parlamentul European, un plan al bugetelor post-Bexit, care cuprinde măsuri controversate printre care tăieri de fonduri din politica agricolă comună și dezvoltare regională și condiționarea finanțării europene de respectarea statului de drept.

Comisia vrea să compenseze astfel ieșirea Marii Britanii din Uniune, care ar genera pierderi bugetare de până la 14 miliarde de euro.
 
Deocamdată, doar Polonia a anunțat, prin vocea ministrului de externe, Konrad Szymanski, că se va opune acestei propuneri privind condiționarea accesării fondurilor europene de situația statului de drept. În plus, propunerea de buget a executivului comunitar cuprinde și o diminuare a fondurilor alocate Politicii de Coeziune, un alt motiv de nemulțumire pentru Varșovia, precum și pentru celelalte state central și est-europene, care însă, nu au avut nicio reacție după anunțul de miercuri.