ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele din China împotriva restricțiilor Covid, care au izbucnit în weekend, par să se fi stins, după ce autoritățile au luat măsuri drastice, relatează BBC.

În mai multe orașe a fost raportată o prezență intensă a poliției, iar unele adunări au fost înăbușite.

Au apărut rapoarte despre persoane care au fost interogate și li s-au percheziționat telefoanele.

Dar chinezii din străinătate au continuat să protesteze în cel puțin o duzină de orașe din întreaga lume.

Demonstrațiile de la sfârșitul săptămânii trecute au luat amploare după ce joi, în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc de locuințe înalte din Urumqi, în vestul Chinei, au murit 10 persoane.

Se crede în general că locuitorii nu au putut scăpa de incendiu din cauza restricțiilor Covid, dar autoritățile locale au contestat acest lucru.

Ca urmare, mii de oameni au ieșit în stradă timp de câteva zile, cerând încetarea lockdown-urilor Covid - iar unii chiar au făcut apeluri  la președintele Xi Jinping să se retragă.

Dar luni, protestele planificate la Beijing nu au avut loc după ce ofițerii au înconjurat punctul de adunare. În Shanghai, bariere mari au fost ridicate de-a lungul traseului principal de protest, iar poliția a efectuat mai multe arestări.

Marți dimineață, poliția a putut fi văzută în ambele orașe patrulând în zonele în care unele grupuri de pe aplicația de socializare Telegram sugeraseră oamenilor să se adune din nou.

Un mic protest în orașul Hangzhou, din sudul țării, care a avut loc luni seara, a fost, de asemenea, oprit rapid, iar oamenii au fost arestați rapid, potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare verificate de BBC.

Însă în Hong Kong, zeci de protestatari s-au adunat în centrul orașului și în campusul Universității chineze din Hong Kong, în semn de solidaritate cu manifestanții din China continentală.

Mulți s-au adunat, de asemenea, în fața ambasadelor chineze din marile orașe ale lumii, precum Londra, Paris și Tokyo, și în fața universităților din SUA și Europa.

Un expert a sugerat că protestele locale nu vor înceta prea curând, afirmând că este probabil ca acestea să "curgă și să curgă", deoarece oamenii "nu sunt chemați în stradă într-un mod controlat... ei se deplasează între rețelele sociale și stradă".

Rapoartele susțin, de asemenea, că poliția a oprit oameni și le-a percheziționat locuințele pentru a verifica dacă aveau rețele virtuale private (VPN) configurate, precum și aplicații precum Telegram și Twitter, care sunt interzise în China.

O femeie a declarat pentru agenția de știri AFP că ea și cinci dintre prietenele sale care au participat la un protest în Beijing au primit apeluri telefonice de la poliție, cerând informații despre locul unde se află.

Nu este clar cum ar fi putut poliția să descopere identitatea celor prezenți.