ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politicienii și-au găsit o agora unde pot bate câmpii cu grație, reduce la tăcere vocile critice și conviețui în bula lor, în care sunt frumoși și deștepți: Facebook, semnalează CristoiuBlog.Ro. Exemple strălucite, din păcate neexploatate la adevăratul potențial, au fost Violeta Alexandru și Marcel Vela. Prima și-a făcut din Facebook o oglindă în care se admira singură și își aprecia hărnicia fără seamăn. Vela, bietul Vela, a fost probabil o victimă a unor consilieri plătiți să-și bată joc de el. 

FRITZ: „Protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre naționalism, xenofobie și antisemitism. Sunt atacați președintele Iohannis, secretarul de stat Arafat, actrița Maia Mongerstern, eu. Ieri, la Pitești, s-a strigat împotriva maghiarilor, în alte orașe s-au adunat chiar în fața spitalelor și s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură și discriminare împotriva străinilor și împotriva cadrelor medicale.

Și ăsta este un lucru grav, pentru că de la violență verbală la violență fizică este o distanță mică și am primit semnale de la medici din Timișoara, de la intelectuali publici, care au apărut pe liste, care sunt îngrijorați. Vecinii mei sunt îngrijorați, vecini al căror nume a fost făcut publice și care nu au nicio vină, decât să locuiască în același imobil cu mine.
Recunosc că mă mâhnește faptul că, și în acest oraș al deschiderii, al toleranței, există niște antreprenori ai urii, care se folosesc de nemulțumirea reală a oamenilor pentru alt fel de agendă și nu trebuie să avem nicio iluzie despre ce fel de agendă este aceasta. Această agendă nu are nicio legătură cu restricțiile, nicio legătură cu pandemia. Este o agendă care se împotrivește modernizării orașelor și țării noastre și direcției europene.

Și este o agendă care amenință tocmai libertatea și democrația pentru care oamenii au murit în Timișoara, în 1989.

De aceea, cred că este profund necesar ca întreaga societate, întreaga clasă politică, indiferent de culoare, să se dezică de aceste incitări la ură, care nu au absolut nicio legătură cu democrația sau cu libera exprimare. Și mă aștept și ca poliția să identifice organizatorii și persoanele care incită la ură.
Vreau să închei cu ceva ce mi s-a întâmplat acum câteva zile într-un supermarket.

M-a abordat o femeie și m-a întrebat: dacă cred în Dumnezeu sau în virus? Și i-am răspuns că cred în amândoi. Mi-a spus că: nu se poate, trebuie să alegeți domnule primar! Dumnezeu sau virus? Și cred că această întrebare este o capcană întinsă, este simbolul capcanei întinse pentru societatea noastră.

Se vrea să alegem, să facem alegeri false: între Dumnezeu și virus, între libertate și sănătate, între sănătate și economie, între români adevărați și străini. Toate aceste alegeri sunt false. Și toate aceste alegeri false au un singur scop – să ne dezbine! Și cred că nu trebuie să cădem în această capcană, nu trebuie să ne lăsăm dezbinați, chiar dacă avem păreri diferite despre care calea cea mai bună de a învinge acest virus și această pandemie. Sunt multe decizii grele de luat, nu cred că există o țară în lume care ar fi reușit să treacă prin acestă pandemie fără aceste decizii grele.”

(Dominic Fritz - primar Timișoara)
 

(Aceasta este a doua declarație anti-proteste postată de Fritz pe Facebook azi, 30 martie, după cea în care îi numea pe manifestanți „xenofobi”, „antisemiți” și „antieuropeni” - n.red.)