ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele guvernate de republicani sau cele în care republicanii americani dețin controlul legislativului încep, unul câte unul, să renunțe la obligativitatea purtării măștii, interzic utilizarea dovezilor de vaccinare etc. Ca de fiecare dată de-a lungul istoriei descentralizarea și responsabilitatea individuală își arată deja roadele, aceste state având deja o incidență a infecțiilor virale mai mică decât restul Statelor Unite.  

Având termen de comparație, restul lumii va descoperi curând că regele e gol, că suprimarea libertăților individuale este o stupizenie, că problemele medicale sunt un pretext și că importantă pentru guvernanți este suprimarea libertății, că riscul de a ne îmbolnăvi sau nu de gripă chinezească poate fi cel mai bine gestionat de fiecare individ în parte, totul depinzând de starea de sănătate a fiecăruia.

Mai sus vedem cât de importantă este descentralizarea, luarea deciziei la cel mai de jos nivel posibil. Imediat după 1989 începuserăm să vorbim despre subsidiaritate, din păcate tradiția statului centralizat a câștigat, nivelul de decizie al autorităților locale fiind ridicol de limitat. 

Modul în care ne organizăm guvernarea este important, virusul chinezesc ne arată încă o dată asta. În acest sens este de notat episodul în care autoritățile locale din Timiș au votat împotriva carantinei doar pentru ca această să fie impusă de la nivel central. Practic liberalii care conduc județul au votat împotriva carantinei iar dl. Arafat a impus-o împotriva dorinței autorității locale. Doar câteva zile mai târziu dl. Arafat impune la nivel național reglementări care asigură uniformitatea deciziei la nivel național, practic previne situația în care autoritățile locale îi lasă pe oameni liberi să gestioneze ei înșiși eventualele riscuri. 

Un alt episod semnificativ al modului în care înțelegem să guvernăm s-a petrecut zilele trecute când primarul USR al Bacăului a decis să nu mai amendeze oamenii care nu poartă mască pe stradă. Omul confirmă ortodoxia USR – polițiștii vor atrage atenția cetățenilor că masca este obligatorie etc oferindu-le acestora o mască – dar a decis ca poliția locală să nu mai dea amenzi. Confruntat cu proteste de stradă, dr. Viziteu a ales să demotiveze participarea la acestea fără a  face rabat de la ceea ce este cu adevărat important pentru USR – pierderea libertății și obligativitatea purtării măștii. 

Cu alte cuvinte comuniștii USR+ lasă PNL - ce-a uitat ce înseamnă libertatea - să-i promoveze cele mai aberante politici, urmând să culeagă la proximele alegeri roadele electorale laolaltă cu stăpânirea unei populații supuse pentru că nu s-a revoltat la timp. 

Istoria se repetă într-un mod oarecum amuzant, noul domn Tătărăscu pare a se numi dl. Câțu. Să-i reamintim acestuia istoria propriului partid. Din rațiuni ce nu le vom detalia aici, după 6 martie 1945, comuniștii au decis să păstreze la guvernare un așa numit partid burghez, au ales PNL condus de Gheorghe Tătărăscu pentru asta. Dl. Tătărăscu s-a executat exemplar de sarcina primită, a semnat ceea ce trebuia să semneze doar pentru a fi îndepărtat doi ani mai târziu. A fost apoi închis laolaltă cu cei pe care guvernul din care a făcut parte i-a trimis în închisoare. În închisoare fiind, a mai fost încă o dată util comuniștilor în timpul procesului împotriva domnului Pătrășcanu când s-a achitat din nou de sarcinile primite. Spre deosebire de restul politicienilor antebelici dl. Tătărăscu nu a murit în închisoare, a fost eliberat cu un deceniu înaintea celorlalți, dl. Tătărăscu a murit imediat după eliberare. 

Comuniștii sunt străini de onoare, cinste sau corectitudine, sunt însă extrem de fideli și de coerenți atunci când este vorba de interesul ideologic pe termen lung, egalitatea fiind valoarea supremă a acestora. În 1945  comuniștii au impus o reformă agrară, au naționalizat suprafețele de peste 50h precum și pe cele ale germanilor transilvăneni pentru a le distribui țăranilor săraci. Practic i-au distrus pe mulți dintre cei care ar fi putut să li se opună doar câțiva ani mai târziu când știau că vor confisca în integralitate pământurile oamenilor. Aparenta incoerență pe termen scurt este devoalată de îndată ce înțelegem că pe termen lung egalitarismul comunist și-a atins obiectivele. În momentul în care compromisul inițial a devenit inutil, adică atunci când a venit vremea, o dată cu renunțarea la monarhie, domnul Tătătăscu a fost înlocuit din funcția de ministru de doamna Pauker. Cum știm USR o are deja în rezerva de cadre pe doamna Pauker a zilelor noastre, domnul Câțu ar fi trebuit să ia aminte la asta.

Bâlbâit și incoerent, lipsit de înțelegerea libertății, singura valoare pe care o poate opune în mod coerent comuniștilor din USR+, mă îndoiesc că dl. Câțu are resursele intelectuale și morale pentru a rezista asaltului egalitarist. Pentru că domnul Câțu nu trebuie să facă gesturi eroice, să rupă alianțe de guvernare etc, trebuie doar să lase oamenii în pace, trebuie doar să lase libertatea să-și urmeze cursul. Un mozaic în care autoritățile locale vor avea libertatea să decidă singure destinul comunității pe care o reprezintă va genera extrem de rapid o societate mai bună pentru fiecare român exibând falimentul politicilor egalitariste și implicit pe cel al USR. 

PNL a fost deja înfrânt de comuniști acum 80 de ani, se pare că nu a învățat nimic din asta. Din păcate și noi restul societății nu părem să fi învățat din experiența bunicilor noștri, eșuăm în mod inadmisibil să învățăm din suferințele celor dinaintea noastră.