ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



DIICOT susține, în ordonanța de clasare a dosarului „10 august”, că a existat o complicitate morală a protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violențe asupra forțelor de ordine, ci chiar s-au amuzat. Nu toate „victimele colaterale” ale violențelor exercitate de jandarmi pe 10 august sunt și „victome inocente”, mai arată procurorii.
În ordonanța de clasare parțială Dosarului 10 august, prin care șefii Jandarmeriei au fost exonerați de orice vină pentru intervenția în forță împotriva protestatarilor din Piața Victoriei, procurorii spun că, pe 10 august 2018, după ora 16.00, o parte dintre manifestanți au atacat cu sticle și pietre dispozitivul de jandarmi. Procurorii mai arată că încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulțime pe cei violenți a înregistrat un eșec, mai ales din cauza atitudinii protestatarilor pașnici.

„Începând cu această oră, efectivele Jandarmeriei Române au folosit materialele și mijloacele din dotare, inclusiv substanțe iritant-lacrimogene, punctual, pe direcția unde se aflau persoanele care se manifestau violent, în scopul împiedicării pătrunderii în obiectiv, asigurării protecției personalului, respectiv realizării manevrei de forțe în vederea izolării și extragerii din mulțime a persoanelor violente, operațiuni sortite de cele mai multe ori eșecului, în condițiile în care protestatarii asumați ca fiind pașnici dezavuau prin huiduieli, gestică și manifestări violente demersurile forțelor de ordine", precizează DIICOT în ordonanță, potrivit Agerpres.

Procurorii spun că modul de exercitare a violențelor asupra forțelor de ordine „a avut un caracter de noutate, reflectând o mutație în plan acțional". Astfel, agresiunile s-au manifestat de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât și în interiorul masei de participanți (din rândurile 2, 3 și în adâncime).

DIICOT spune că, în ciuda apelurilor repetate adresate protestatarilor pașnici de a se delimita de persoanele care se manifestau violent, primii chiar „s-au amuzat„  de violențele exercitate împotriva forțelor de ordine.

„Cu toate că apelurile repetate ale Jandarmeriei au rămas fără răspuns din partea protestatarilor pașnici care nu s-au delimitat de cei care au exercitat în mod constant violențe asupra forțelor de ordine, reproșul formulat la adresa modului de gestionare de către Jandarmerie a evenimentelor din data de 10 august 2018 s-a centrat pe lipsa demersurilor de extragere a persoanelor violente din rândurile manifestanților", menționează DIICOT.

Procurorii afirmă că, pe întreg parcursul evenimentelor din data de 10 august și din noaptea de 10/11 august, jandarmii au inițiat și operat, „atunci și acolo unde o astfel de intervenție prezenta garanții de siguranță pentru personalul propriu și perspectiva unei afectări minime a celorlalți participanți la manifestare", extragerea din mulțime a persoanelor identificate ca având un comportament violent, dar "respectivul gen de intervenție nu s-a bucurat de susținere nici măcar din partea protestatarilor asumați ca fiind pașnici, reacțiile acestora (înjurături, huiduieli, gesturi amenințătoare, etc.) acompaniind acțiunile celor care prin manifestări violente puneau în pericol nu doar integritatea corporală a forțelor de ordine, dar, în egală măsură, îi puneau în pericol și pe ceilalți participanți la protest".


 În documentul DIICOT se face și o analiză a unor concepte precum "complicitate morală", "victime colaterale" și "victime inocente", pentru a descrie atitudinea protestatarilor pașnici, care nu au colaborat cu forțele de ordine.

Practic, anchetatorii au tras concluzia că nu toate victimele "colaterale" ale intervenției jandarmilor au fost și victime "victime inocente".

„Conceptul de complicitate morală, utilizat în Dreptul penal ca desemnând un ajutor sau sprijin care vizează latura psihică a faptei săvârșite de autor și constă în actul de natură să întărească moralul acestuia la comiterea faptei, impune în cauză luarea în discuție a distincției existente între conceptul de victimă colaterală a confruntării unor terți și cea de victimă inocentă a aceluiași gen de manifestare. Urmărirea penală efectuată în cauză a materializat probator faptul că nu toate victimele asociate conceptului de victimă colaterală a acțiunilor întreprinse de jandarmi împotriva persoanelor care manifestau un comportament violent sunt și victime inocente în sensul în care, deși au depus toate diligențele pentru a nu fi asociate pe palierul susținerii sau încurajării acțiunilor persoanelor violente, delimitându-se de acestea, au suferit totuși vătămări în urma acțiunii forțelor de ordine", se arată în documentul DIICOT.

„Cu titlu de exemplu și fără pretenția de a constitui cea mai reprezentativă dintre multiplele situații de același fel, ilustrăm prin câteva capturi de ecran modul sugestiv în care protestatari, aparent pașnici, cad victime colaterale, dar nu inocente, acțiunilor jandarmilor de respingere a atacurilor inițiate asupra lor de către protestatarii violenți", adaugă DIICOT.

Astfel, în ordonanța de clasare au fost inserate fotografii care ilustrează "atitudinea" protestatarilor pașnici, capturile foto fiind însoțite de scurte explicații: "Pe un fond de acalmie se forțează gardul la contact cu jandarmii", "Lucrurile încep să se precipite", "Din spate se aruncă cu obiecte", "Un pet lovește un jandarm în cască", "Se intervine cu substanțe lacrimogene pentru a se elibera presiunea pe zona de contact", "Protestatarii reacționează violent împotriva forțelor de ordine", "Unii protestatari se arată amuzați de situație, încurajând prin comportamentul lor acțiunile violente îndreptate împotriva jandarmilor, context în care...un alt protestatar apreciază că jandarmii ar trebui stropiți cu lichide", "În timp ce protestatari asumați ca pașnici dezaprobă acțiunea jandarmilor, din spatele lor alți protestatari continuă să arunce cu diferite obiecte în forțele de ordine".

Ordonanța de clasare parțială a dosarului 10 august, dată de DIICOT, va fi verificată în cadrul controlului ierarhic, a anunțat procurorul general