ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Medicul Răzvan Constantinescu, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, i-a scris luni pe Facebook șefului DSU, Raed Arafat, cerându-i să nu se amestece într-un domeniu pe care nu îl pricepe și în care nu are atribuții: spiritualitatea. Doctorul ieșean i-a solicitat lui Arafat să lase bisericile și cimitirele în pace, dar și să-i lase pe medici să își trateze toți bolnavii, nu doar urgențele și pe cei infectați cu Covid-19.    

„Domnule Raed Arafat,

Deși cândva, demult, m-ați tratat cu spatele, cu toate că vă ajutasem decisiv într-o problemă vitală pentru dumneavoastră, niciodată nu am ținut cont de relațiile personale și v-am apărat cu toate forțele împotriva nespălaților care voiau să vă îndepărteze pentru motive meschine de propășire financiară a acelor derbedei, de la Valeriu Tabără la Petrică Movilă, de la Băsescu la Iohannis, de la Vlad Voiculescu la Victor Costache și camarila pharma din spatele lor. Eram corect dacă mă întreba cineva: vă descriam ca având profesionalism uriaș, ambiție și putere de muncă de neegalat, dar caracter nul. Pentru ceea ce ați făcut pentru țara noastră, eu vă consider un erou român! De origine palestiniană, dar român. Și erou.

Având în vedere introducerea, v-aș ruga totuși să vă vedeți de lungul nasului și să nu vă băgați în elementele de spiritualitate pe care nu le pricepeți. Sunteți un mare urgentist - jos pălăria! - dar nu sunteți nici epidemiolog, nici infecționist și nici general de armată. Lăsați bisericile și cimitirele în pace, că nu e treaba dumneavoastră aici! Și lăsați-ne să ne tratăm bolnavii, că în medicină nu există doar urgențe și covizi supraraportați! Sper să fie clar”, a scris dr. Răzvan Constantinescu luni, pe Facebook, etichetându-l în postare pe Raed Arafat.

Deși acesta din urmă nu a răspuns deocamdată solicitării, o postare a sa de duminică răspunde celei de-a doua cereri a medicului ieșean, referitoare la tratamentul bolnavilor care nu suferă de corpnavirus.

„Nu poate trece neobservata campania din ultimele doua-trei zile despre afirmatia incorecta ca nu s-a permis pacientilor accesul la tratament in perioada starii de urgenta.

Am explicat de mai multe ori ca medicul este cel care decide ce poate fi amanat si ce nu poate fi amanat, luand in considerare daca cazul este o urgenta si daca cazul suporta a fi amanat pana vedem cum evolueaza situatia in Romania si vedem impactul asupra sistemului sanitar.

Cele doua documente atasate vin ca dovada la ce am scris mai sus. Unul semnat ca si clarificare din partea mea, chiar la o zi dupa emiterea ordinului de pregatire a unitatilor sanitare in cazul in care vom avea un numar foarte mare de pacienti, iar al doilea document este un comunicat al Casei Nationale de Asigurari care se refera la cazuri cronice a caror tratamente nu se intrerup si continua.

In concluzie, medicul curant putea decide daca cazul poate fi amanat sau nu si avea dreptul sa trateze pacientul daca exista un potential de agravare a cazului in perioada in care ordinul era valabil si anume perioada starii de urgenta.

Motivele restrictiilor, care fac parte din pregatirea raspunsului in cazul unei epidemii sau pandemii, erau:

1. Eliberarea de locuri pentru un eventual numar mare de pacienti COVID-19

2. Protejarea pacientilor a caror tratamente puteau fi amanate, ca sa nu le expunem infectiei cu virusul respectiv prin mersul la spital sau ambulatoriu.

3. Protejarea cadrelor medicale intrucat o parte din pacientii cronici puteau fi infectati si asimptomatici la momentul la care solicita un consult pentru o problema amanabila. Mai ales ca inca nu erau create circuite si proceduri pentru a se proteja si a preveni astfel de infectii.

4. Concentrarea resurselor pentru asigurarea tratamentului cazurilor COVID-19 care necesita ingrijire in sectiile cu oxigen sau in sectiile de terapie intensive.

5. Eliberarea unui numar de cadre medicale care sa vina in sprijinul colegilor din sectiile de ATI, urgenta si infectioase la nevoie”, a scris Raed Arafat, duminică, pe Facebook.

Cu toate acestea, există relatări pe surse despre români care s-au prezentat la spital cu urgențe altele decât coronavirusul și nu au fost operați timp de peste 36 de ore, fiind lăsați să moară în așteptarea rezultatelor la testul de coronavirus, deși nu prezentau astfel de simptome, însă au fost bănuiți din start că ar fi infectați asimptomatici.  

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews