ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce fac ucraineninii pe Bâstroe e una din părțile triste ale poveștii. În realitate povestea mai completă este că americanii vor o bază militară în Delta Dunării cu scopul de a supraveghea Gurile Dunării și Marea Neagră, susține ziaristul controversat Andrei Bădin, din rețeaua antiromânească a lui Tismăneanu și Pacepa, pentru Flux24.

Sursa citată a difuzat pe 17 februarie o știre de pe site-ul Radio Europa Liberă.
 

Știrea lui Bădin și a site-ului Europea Liberă, cunoscut pentru dezinformări strategice, suna așa:

UN PROIECT DE LEGE AFLAT ÎN SENATUL STATELOR UNITE TRASEAZĂ CRITERIILE DE CARE AR URMA SĂ ȚINĂ CONT ADMINISTRAȚIA DE LA WASHINGTON ÎN FINALIZAREA ȘI APLICAREA VIITOAREI STRATEGII DE DEZVOLTARE ȘI SECURITATE A REGIUNII MĂRII NEGRE.
 
DOCUMENTUL INTITULAT „BLACK SEA SECURITY ACT OF 2022” A FOST INTRODUS ÎN SENAT VARA TRECUTĂ DE SENATORI DIN AMBELE PARTIDE – REPUBLICAN ȘI DEMOCRAT – ȘI A FOST ADOPTAT ÎN DECEMBRIE DE COMISIA PENTRU RELAȚII EXTERNE A SENATULUI SUA.

FINALIZAREA ACESTEI STRATEGII, PENTRU CARE DEPARTAMENTUL DE STAT A ÎNCEPUT, DE ALTFEL, LUCRUL, COINCIDE CU SOSIREA NOULUI AMBASADOR AL STATELOR UNITE ÎN ROMÂNIA, KATHLEEN KAVALEC, CARE I-A PREZENTAT, MARȚI, PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS, SCRISORILE DE ACREDITARE.

„BLACK SEA SECURITY ACT” PUNCTEAZĂ NEVOIA UNEI PREZENȚE MARITIME NATO „STABILE, ROTAȚIONALE ÎN MAREA NEAGRĂ”.

ESTE UNUL DINTRE PUNCTELE DE DEZACORD CU TURCIA, CARE NU ESTE DISPUSĂ SĂ IA ÎN DISCUȚIE O MODIFICARE/ADAPTARE LA REALITĂȚILE CURENTE ALE CONVENȚIEI DE LA MONTREAUX DIN 1936. ACEASTA LIMITEAZĂ ACCESUL ÎN MAREA NEAGRĂ AL NAVELOR CARE NU APARȚIN STATELOR RIVERANE, IAR TURCIA CONTROLEAZĂ ACCESUL PRIN STRÂMTORILE BOSFOR ȘI DARDANELE.

ÎNTR-O ANALIZĂ PUBLICATĂ ÎN OCTOMBRIE DE IULIA JOJA, DIRECTORUL PROGRAMULUI PENTRU MAREA NEAGRĂ AL MIDDLE EAST INSTITUTE, ORGANIZAȚIE CU SEDIUL LA WASHINGTON, ÎMPREUNĂ CU FOSTUL AMBASADOR AL GEORGIEI ÎN SUA, BATU KUTELIA, CEI DOI PLEDEAZĂ PENTRU GĂSIREA UNOR SOLUȚII DE ELUDARE A CADRULUI STRICT AL CONVENȚIEI.

„DACĂ CONVENȚIA DE LA MONTREAUX NU POATE FI ANULATĂ SAU MODIFICATĂ, O FLOTĂ NATO AR PUTEA OPERA SUB PAVILION ROMÂNESC”. DAR, ADAUGĂ AUTORII ANALIZEI, AR TREBUI, DE FAPT, CA STATELE UNITE SĂ IA ÎN CONSIDERARE O A PATRA BAZĂ ÎN CARE FORȚELE SALE SĂ FIE PREZENTE, PE LÂNGĂ CELE DE LA MIHAIL KOGALNICEANU, DEVESELU ȘI CÂMPIA TURZII.

ACEASTA A PATRA BAZĂ, CU O COMPONENTĂ MARITIMĂ ÎN DELTA DUNĂRII „AR NECESITA O INVESTIȚIE DIN PARTEA STATELOR UNITE – ȘI CONTRIBUȚII DIN PARTEA ALIAȚILOR SĂI – ÎNTR-O FLOTĂ MICĂ, FLEXIBILĂ A MĂRII NEGRE, CU COMPONENTE DE APĂRARE ȘI SUPRAVEGHERE AERIANĂ”, RECOMANDĂ IULIA JOJA ȘI BATU KUTELIA.
 
Pe scurt, susține Andrei Bădin, americanii ar fi depus un proiect în Congres pentru „planul” pentru Marea Neagră cu o bază militară în Delta Dunării, care a și fost adoptat în decembrie anul trecut în Comisia de Politică Externă a Senatului american. INFORMAȚIA ESTE FALSĂ - FAKE NEWS - după cum demonstrează PROIECTUL în sine, care nu menționează absolut nimic despre Dunăre sau Delta Dunării.