ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul de dreapta „modernă”, legebetistă, al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, Noua Democrație (ND), s-a clasat pe primul loc la alegerile europene de duminică în țara sa, cu între 28 și 32% din voturi, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne publicate de postul ERT, informează AFP, citată de Agerpres și ȘtiripeSurse.

Șeful guvernului elen, reales cu majoritate absolută în urmă cu un an, își ratează însă obiectivul de a strânge 33% din voturi, așa cum a insistat în campania electorală. Acesta era scorul înregistrat de partidul său Noua Democrație (ND) în timpul ultimelor alegeri europene din 2019.

Partidul de stânga Syriza, condus de Stefanos Kasselakis, un fost trader stabilit de multă vreme în Statele Unite, se află pe locul doi, cu între 15,2% și până la 18,2% din voturi. În urma sa, partidul socialist Pasok a obținut între 10,9% și 13,9% din voturi, potrivit acestor sondaje de la postul public grec.

Partidul naționalist Eleniki Lysi (Soluția greacă) a câștigat între 7,6% și 10% din voturi.

GERB, partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov, ocupă prima poziție la alegerile legislative de duminică din Bulgaria, al șaselea scrutin parlamentar anticipat din ultimii trei ani în această țară balcanică, potrivit sondajelor publicate la închiderea secțiilor de votare, informează AFP, Agerpres și ȘtiripeSurse.

Partidul GERB a primit între 26% și până la 28% din voturi, devansând net reformatorii din coaliția Să continuăm schimbarea/Bulgaria Democrată (aproximativ 15%), care nu au reușit să-și mențină elanul după protestele masive anticorupție din vara anului 2020.

Citiți și România, Germania și Austria, creștere vertiginoasă a dreptei. George Simion îndeamnă românii să voteze: ”Și până la 10 seara, mergeți și votați! De data asta chiar contează!"