ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Tismăneanu a scris pe pagina sa de Facebook că alegerea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European este un moment istoric pentru România,  comparându-l cu momentul în care polonezul Karol Wojtyla a fost pontificat Papa Ioan Paul al II-lea. 
 
„Știu, este o hiperbolă, dar nu pot să-mi stăpânesc gândul. Pentru noi, într-un fel, numirea Laurei Kovesi ca procuror-șef al UE înseamnă ceea ce-a fost pentru polonezi alegerea cardinalului Karol Wojtyla drept Papa Ioan Paul al II-lea. Era în 1978, propaganda regimului Gierek s-a dezlănțuit după vechile rețete kaghebiste.

În 1979, Papa a mers in Polonia, a fost un moment de extaz al libertății. Lupta acestei femei de un curaj greu de egalat cu un sistem putred, venal, metastatic, este una din acele pagini care ne dau dreptul să vorbim, fără urmă de ezitare, despre istoria onoarei în Europa de Est. Abia aștept prima vizită oficială a procurorului-șef al UE la București...", a scris Vladimir Tismăneanu pe Facebook. 

Să reamintim că același Vladimir Tismăneanu spunea despre Referendumul pentru Căsătorie că este „de un penibil nebun”, insinuând că susținătorii acestui demers formează „România în ițari, cu opinci și cu ochelari de cal”.

Vladimir Tismăneanu, care acum se leapădă de comunism, este fiul lui unuia dintre liderii marcanți ai comuniștilor veniți de la Moscova să instaureze cu forța noul regim.  Leonte Tismăneanu (născut Leonid Tisminețki), „unul dintre tartorii ideologici” ai perioadei staliniste, este tatăl lui Vladimir Tismăneanu.

Conform unei lucrări a istoricului Gheorghe Buzatu, familia Tismăneanu s-a aflat pe statele de plată ale Kominternului în perioada interbelică, fiind remunerată pentru aportul adus cauzei sovietice.

Ca o ironie a sorții, Vladimir Tismăneanu a fost desemnat de fostul președinte Traian Băsescu drept președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.