ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Ministrul Sănătății a încercat să găsească explicații, după scandalul  fotbaliștilor de la CFR Cluj, care au fost inițial testați pozitiv și ulterior retestați negativ. Nelu Tătaru spune că acest lucru este posibil, deoarece rezultatul unui test ține de aparat și partea umană.

„Da, există teste fals pozitive, fals negative. Lucrându-se în serie, exista și probabilitatea ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ține foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană.

Dacă, de exemplu, reactivii nu au fost de o anumită calitate, putem să ne așteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive prima dată și negative a doua oară. Dar orice punct de lucru își achiziționează, în funcție de aparatul pe care îl are, și reactivii și testele”, a transmis Nelu Tătaru la Digi 24, despre situația de la CFR Cluj.

De asemenea, ministrul Sănătății a adăugat că preferă, ca profesionist, să judece un caz sau un rezultat într-un context clinic și să repete acel test „de câte ori e nevoie”. „Un test la un pacient infectat, care luat în prima sau a doua zi poate fi negativ, dar dacă îl iau după două, trei zile sau a cincea, a șasea zi, cât este perioada maximă de reflectie, să fie pozitiv", a declarat Tataru, la Digi24.

CFR Cluj a anunțat marți, într-un comunicat, că „în urma investigațiilor și retestărilor efectuate în ultimele zile s-a dovedit faptul că din totalul de 23 de persoane depistate pozitiv (de la club – nr.) NICIUNA nu este si nici nu a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, așadar testele efectuate inițial au fost fals-pozitive”.

„Ca urmare a ultimelor informatii apărute în presă referitor la cele 23 persoane testate pozitiv de către o clinică privată atât la București, cât și la Cluj-Napoca săptămâna trecută, dorim să facem următoarele precizări:

Clubul CFR 1907 Cluj a respectat absolut toate măsurile cuprinse în Protocoalele MTS/FRF/LPF și toate recomandările venite din partea autorităților. Am dat dovadă de transparență în relația cu autoritățile statului și ne-am luat toate măsurile de prevenție posibile pentru a opri răspândirea acestui virus.

În urma investigațiilor si retestărilor efectuate în ultimele zile s-a dovedit faptul că din totalul de 23 de persoane depistate pozitiv NICIUNA nu este si nici nu a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, așadar testele efectuate inițial au fost fals-pozitive.

Ca urmare a acestei situații create, echipa noastră nu a putut disputa meciul cu FC Botoșani duminică, așa cum era programat inițial, acesta fiind reprogramat pentru data de astăzi. În următoarele 6 zile, CFR 1907 Cluj va trebui să joace 3 meciuri, toate extrem de importante pentru clubul nostru. E important de menționat faptul că până astăzi, echipa a fost privată de posibilitatea desfășurării antrenamentelor, fapt care poate afecta forma băieților în aceste meciuri rămase.

De asemenea, faptul că antrenorul principal al echipei noastre, Dan Petrescu, alături de o parte a staff-ului său tehnic nu vor putea fi alături de echipă în următoarea perioadă este un mare handicap al echipei noastre în lupta pentru titlu.

Suntem alături 100% de jucătorii și staff-ul tehnic care au fost testați pozitiv și ne dorim să se însănătoșească cât mai repede pentru a putea să revină alături de echipă.

Toți cei implicați în viața echipei: jucători, conducători și angajați, alături de familiile noastre, am trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, suntem epuizați de eforturile depuse și de stresul la care am fost supuși. Am avut oameni profesioniști în jurul nostru cărora le suntem extrem de recunoscători.

Mulțumim mult conducerii și angajaților de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, personal care a dat dovadă de mare profesionalism. Le mulțumim suporterilor care au fost alături de noi în această perioadă grea. Susținerea lor și faptul că i-am simțit aproape ne-a dat putere să trecem peste aceste momente dificile.

Vă mulțumim tuturor celor care v-ați arătat susținerea față de echipa noastră!

În următoarea perioadă vom analiza tot ceea s-a întâmplat în jurul echipei în ultimele zile și vom lua o decizie în acest sens. Acum ne concentrăm la cele trei meciuri rămase de disputat”, se arată în comunicatul de presă semnat de conducerea conducerea clubului.
 

Test instant pentru COVID-19 a ratat aproape jumătate din rezultate


 Un studiu recent realizat de Langone Health de la Universitatea din New York și publicat în  luna mai a descoperit că un test rapid de coronavirus a ratat mai mult de 48 la sută din cazurile pozitive, scrie NBC News. Studiul a ajuns la concluzia că testele Abbott ID NOW COVID-19 au greșit rezultatele pentru o treime din eșantioanele detectate pozitive când s-au utilizat tampoane nazofaringiene în mediu de transport viral și mai mult de 48 la sută atunci când se folosesc tampoane nazale uscate.

Compania producătoare, Abbott Labs, a transmis, miercuri, că testul a fost analizat „într-un mod în care acesta nu este destinat să fie utilizat”.

„Nu este clar cum au fost testate probele. Rezultatele acestui studiu sunt incompatibile cu orice experiment pe care l-am realizat până acum”, se arată în comunicatul transmis de laborator,