ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews a publicat ieri un articol despre reînhumarea sutelor de soldații români căzuți în al doilea război mondial, în cutii de carton lipite cu scoci. Asta deși normele în vigoare prevăd că osemintele trebuie „introduse în sicrie de carton sau de lemn”, iar „la fiecare patru-șase sicrie se va amplasa un semn de căpătâi, specific religiei celor înhumați (cruce creștină, în cazul ortodocșilor).

Răspunzând solicitării ActiveNews, Ministerul Apărării Naționale ne-a transmis azi punctul de vedere al instituției, pe care îl redăm integral:

„Ministerul Apărării Naționale, alături de alte instituții ale statului român, a depus eforturi considerabile pentru realizarea, la Rossoșka, regiunea Volgograd, a primului cimitir de onoare de pe teritoriul Federației Ruse în care să fie reînhumate, în mod centralizat, osemintele militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad - Cotul Donului și zonele adiacente. 

Acest proiect a fost fundamentat pe baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la București la 8 noiembrie 2005 și ratificat prin Legea nr. 413 din 9 noiembrie 2006.

Atât lucrările de construcție a Cimitirului militarilor români, cât și operațiunile de exhumare și reînhumare a osemintelor sunt derulate pe baza unor contracte de execuție/realizare lucrări, încheiate anual. Pentru execuția lucrărilor din acest an, contractul a fost semnat de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, din partea română, în data de 2 mai 2017.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a dispus Corpului de Control al M.Ap.N. desfășurarea unui control la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor pentru a verifica modul în care s-a organizat activitatea de reînhumare, punctual, dar și activitatea instituției, per ansamblu.

Ministerul Apărării Naționale precizează faptul că oficialii români prezenți la ceremonia de la Rossoșka nu au avut nicio implicare în activitățile de organizare, ci au reprezentat statul român la eveniment.”