ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Focul a venit din nord, direct spre mănăstire, dar a trecut pe lângă ea și a mers în jos. După cum vedeți, e o mică parte de pădure unde totul a rămas verde. Suntem siguri că este vorba despre un miracol”, a afirmat Bikas Vasileios, maior la departamentul grecesc de pompieri, după intervenția pompierilor români. Este o a doua minune săvârșită în Grecia cu o mănăstire înconjurată de flăcări, după cea din Insula Evia.

Pompierii români detașați în Grecia au stins incendiul care a cuprins două chilii ale Mănăstirii Sf. Proroc Ilie (Profitis Ilias) din zona Vilia, regiunea Attica. Restul a făcut pronia divină, care a mânat flăcările, prin intermediul vântului, pe lângă mănăstire și mai departe de ea.

Românii au intervenit în noaptea de luni spre marți după ce focul cuprinsese două chilii, apoi au rămas la mănăstirea de maici în cursul zilei de marți, deoarece vântul putea readuce oricând flăcările în zonă, transmite Basilica.

„În interior ardeau două chilii și am reușit să intervenim și să stopăm incendiul. A fost provocat de un copac alăturat, la 10 metri distanță, iar obloanele geamurilor erau din lemn. Prin radiație termică s-a aprins”, a declarat Maior Radu Botezan, ISU Alba, pentru TVR.

În afară de cele două chilii, totul a rămas intact, iar locul arată ca o oază într-un deșert de scrum.

„Suntem foarte recunoscători pentru această colaborare, pentru ajutorul pe care ni l-ați oferit în această perioadă critică”, a transmis pentru telespectatorii români ai canalului Pro TV Bikas Vasileios, cel care a afirmat că este vorba despre o minune, după cum a demonstrat la fața locului.

Flăcările pot ajunge la 15-18 metri înălțime și 80-90 de metri lungime în josul muntelui, a explicat un pompier român în direct la TVR. Altul a menționat degajările foarte mari de fum, care au necesitat purtarea de măști și aparate de respirat.

Al doilea modul de 142 de pompieri militari români se află în Attica, Grecia, după ce primul, de 108 pompieri, care a intervenit în Insula Evia, s-a întors la jumătatea lunii.

Atunci s-a constatat o altă minune: O mănăstire închinată Cuviosului David a fost salvată miraculos după ce focul a ajuns la un metru de clădirile Mănăstirii și apoi s-a oprit brusc, ca de o mână atotputernică