ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un bărbat de 63 de ani din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, a murit pe 17 aprilie de Covid-19, după ce se vaccinase împreună cu soția pe 23 martie cu serul experimental produs de ModeRNA. Erau o familie fericită, cu o mică afacere în domeniul agriculturii. Până când le-a venit ideea să se vaccineze.

Ovidiu Pompei și Fraga Ciui s-au vaccinat de 23 martie. După cum afirma dr. Monica Pop, serul experimental folosit pe post de vaccin poate genera la rândul lui boala. Colonelul la 30 de ani Valeriu Gheorghiță, potrivit scriitorului Marcel Pușcaș, avansat doar pentru că este nepotul lui Nicolae Ciucă, ne informa zilele trecute că peste 25.000 de români vaccinați s-au și infectat după vaccinare cu virusul Covid. Între ei și soții Ciui. Ce nu ne-a spus nepotul lui Ciucă este câți au murit dintre aceștia.

Soția victimei, doamna Fraga Ciui, ne povestește că și ea a fost infectată post-vaccinare, însă nu a avut simptome grave și s-a reabilitat după două săptămâni de izolare. Bărbatul ei, în schimb, a făcut febră și a avut frisoane chiar în următoarele zile după vaccinare, însoțite de o stare de oboseală covârșitoare și de lipsa poftei de mâncare.

Ovidiu Pompei Ciui a fost până la urmă internat în spitalul din Beclan și transferat la scurtă vreme la Spitalul Județean din Bistrița. Soția acestuia, Fraga Ciui, se plânge că bărbatului nu i s-ar fi făcut o tomografie computerizată la internare și că medicii i-au întrerupt medicația pe care o lua zilnic pentru tensiune și diabet gradul II, dându-i în schimb un tratament care a făcut să-i crească glicemia și să i se deterioreze starea. După o săptămână petrecută în salon și încă cinci zile la ATI, bistrițeanul vaccinat a murit răpus de Covid și de ceea ce rudele numesc „erori medicale grave”. Prezentăm mai jos drama familiei, relatată de soția văduvă:

Ne-am vaccinat împreună

Ne-am vaccinat în data de 23 martie, amândoi, cu ModeRNA. La două zile după vaccinare, el a început să facă febră, seara. I-am dat Paracetamol, Algocalmin și i-a scăzut, până dimineața n-a mai avut febră. A doua zi, a început să se plângă de frisoane, dar le-a pus pe seama faptului că a stat puțin afară în frig. A început să manifeste și o oboseală, o stare nu prea bună. După o zi - două, a mers la medicul de familie, care i-a dat medicație cu Azitromicină, Dexametazonă, vitamine, Paracetamol, tot ce trebuie anti-Covid, din câte știu eu. Alte simptome el nu a avut. Nici eu nu am avut. Nici unul din angajați nu a avut. 


El însă a continuat cu starea de oboseală, nu putea să stea în picioare, stătea în pat, nu mai putea să mănânce decât o dată pe zi. Și asta a durat trei zile. După a treia zi, luni dimineața a venit băiatul nostru care e farmacist la Cluj și l-a dus la analize, să-i facă analizele la sânge și test PCR, analize ca să vadă dacă este cu Covid. El făcuse deja teste antigen cu salivă, la care nu a ieșit pozitiv, dar totuși nu a fost prea concludent și atunci a făcut testul și alte analize la laboratorul Dorna Medical. Rezultatul trebuia să vină a doua zi, că așa lucrează ei. Tot ce a cerut i s-a făcut și a doua zi am primit rezultatele pe mail, cu confirmare că e pozitiv la Covid. 

Dar n-am stat până a doua zi, pentru că i-a luat saturația de oxigen, care era de 64, fără să simtă că nu poate respira sau că are dureri, nimic, în afară de oboseală. Am sunat la 112, l-a dus la spital la Beclean, i-a făcut testul care a ieșit negativ. Medicii de gardă mi-au confirmat că e negativ, dar, pentru siguranță, l-au trimis la Bistrița, pentru că ei nu aveau aici să îi facă C.T.-ul (tomografia computerizată). L-au trimis la Bistrița, l-au internat, iar seara m-a sunat să îi dau rezultatele de la analizele făcute dimineața (la clinica privată - n.r.), ceea ce eu n-am putut să fac, pentru că Dorna Medical numai a doua zi dădea rezultatele.”
„Eu am primit un mesaj să stau izolată în apartament și asta a fost tot.”
„În același timp, spitalul i-a făcut testul și a fost confirmat pozitiv. A rămas internat. A doua zi am primit pe e-mail toate rezultatele analizelor (de la clinica privată - n.r.), dar deja el era internat. Nu mai aveam ce face. Eu am primit un mesaj să stau izolată în apartament și asta a fost tot. 

Dar, din primele zile, el mă suna încontinuu și îmi spunea că nu știe ce i se dă, dar i se dă (medicație), i se fac investigații, altceva nu putea să îmi spună ce tratamente i se fac. El a avut două boli cronice: a avut tensiune, lua două medicamente pentru tensiune, și diabet de tip II, numai cu două pastile. În aceeași dimineață când l-au internat, în ziua când a făcut și analizele și internarea, eu a trebuit să iau medicamentele, rețeta pe o lună. Cutiile sunt intacte, nu i-au dat nici o pastilă în spital (!!!). Deci, el n-a putut să ia nici o medicație pentru tensiune și diabet”, afirmă văduva.
Spitalul a refuzat să transmită fișa medicală a victimei familiei
Soția victimei: „În prima zi o zis că i-o făcut insulină. L-am întrebat de ce și mi-o zis că i-o dat ceva medicație care i-o crescut glicemia. L-am întrebat de ce nu le-o spus că avea diabet, dar a răspuns că știau, doar scria în fișa medicală, dar ăla-i tratamentul (pentru Covid - n.r.) și cortizonul crește glicemia. Din cauza creșterii glicemiei, în prima zi i-o făcut insulină în burtă. Pe urmă nu știu ce i-o mai făcut, că nu știe nimeni ce scrie în fișa medicală și nouă nici la telefon nu ne spuneau, darmite să ne dea aceste documente...

În prima săptămână mă suna zilnic, două-trei vorbe, nu era lung la vorbă. După câteva zile, i-or ridicat saturația, nu știu ce i-or făcut, la un moment dat m-a sunat o asistentă socială și mi-a spus că i s-o ridicat saturația la 90, ceea ce o fost foarte bine. După care, a doua zi mă sună și mi-o dă pe o anumită doamnă doctor Paula care mi-a spus că nu e prea bine, că i-a scăzut saturația la 72 și nu se știe cum va fi.”
Începe calvarul ATI
„Astea au fost câteva zile, prima săptămână. Duminică, la 7 zile de la internare, m-a sunat la 7 dimineața să-mi spună să trimit pampers că îl bagă pe ATI. I-am trimis prin cineva, eu fiind izolată, să meargă să-i ducă de urgență șervețele umede, banane, apă și ce o mai cerut. După 3 zile de stat la ATI, mă sună asistenta și o doctoriță pentru a-mi spune că e tot mai rău și mai rău, dacă dorește cineva din familie să meargă la el sau, eventual, să chemăm un preot. 

L-am chemat pe băiatul de la Cluj. Miercuri dimineața o venit, iar la spital s-o dus la ora 13, că așa trebuia. O intrat la el și, din alea 10 minute cât i s-o permis, dacă o stat vreo două - trei, o vorbit, s-o interesat ce fac eu, care eram izolată acasă, l-o prezentat la asistente. Deci, era cooperant.

Băiatul a vorbit cu doamna doctor Paula, așa s-o prezentat ea. O întrebat-o de ce nu-i pune masca (de oxigen bolnavului - n.r.), de ce nu îi crește saturația de oxigen, de ce nu îi dă un antibiotic mai puternic ș.a. Doamnei nu i-a convenit că știe prea multe, dar el i-a explicat că este farmacist și mai știe, că de aia o învățat.”
La internare nu i s-a făcut C.T.-ul
„Cel mai important lucru, care ne-o dat peste cap și ne-o mirat: băiatul o întrebat-o pe doctoriță dacă valorile de la internare se aseamănă cu cele de acum, că îi făcuse C.T.-ul de două zile. Iar doctorița o răspuns că nu i s-a făcut la internare C.T. și acesta era primul C.T. care i s-o făcut (cel de la internarea în ATI - n.r.). Deci, după o săptămână de internare, ei i-or făcut C.T.-ul, asta fiind cea mai mare eroare care s-o făcut. Ei erau obligați la internare să-i facă C.T.-ul, era primul lucru care trebuia făcut, ca să vadă starea plămânilor. Asta e o eroare medicală că nu i-au făcut C.T.-ul la internare, care era obligatoriu de făcut atunci. Dacă ei vedeau la C.T. starea plămânilor la început, puteau să-i dea din timp oxigen, nu să-l țină pe salon simplu o săptămână și pe urmă abia să-l bage pe ATI.”
A murit la ATI
„În rest, multe amănunte nu ni se spuneau nici la telefon, multe relații nu ni s-o dat și asta o fost. Copilul l-o văzut miercuri, când i-o zis doctoriței de ce nu i-o făcut C.T.-ul decât la o săptămână. Și, după două zile, o murit.

El fusese băgat în ATI duminică, la o săptămână după internare. Băiatul o fost miercuri la el și vineri noapte spre sâmbătă o murit. Iar intubat o zis că o fost doar joi și vineri, atât. După ce băiatul o fost miercuri, a doua zi l-o sunat un medic și i-o zis că l-o intubat. Deci numai două zile o fost intubat și atât. Avea 63 de ani și putea să mai trăiască: n-o avut pneumonii, n-o fumat, n-o avut alte probleme și, pe deasupra, era și vaccinat. Lumii nu i-a venit a crede. O fost un caz extraordinar, ceva de necrezut”, a povestit văduva Fraga Ciui, în exclusivitate pentru ActiveNews.
 
Ea a adăugat că, în ciuda faptului că moartea prematură a soțului său a șocat întreaga familie, nu vede la ce ar mai ajuta să se judece în urma decesului. Sperăm ca, cel puțin, această relatare să le dea de gândit celor care se grăbesc la vaccinare. Pentru că cel mai simplu e să învățăm din greșelile altora pentru a nu le repeta, dureros, pe propria noastră piele.
 
În loc de concluzie

„Dacă medicii din Bistrița nu au știut ce să facă, ar fi putut să îl trimită la Cluj! Dar asta, numai dacă aș fi avut RELAȚII! Acum...” e prea târziu, conchide cu amărăciune soția decedatului.
 
ActiveNews a solicitat și punctul de vedere al Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
 
Managerul Gabriel Lazany a făcut următoarele precizări:
 
„Până la data prezentei (6.05.2021 - n.r.) nu există o sesizare oficială înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu aspectele menționate, din partea apaținătorilor.
 
Am solicitat verificarea și un punct de vedere scris la medicul șef secție, Dr. Ana-Maria PITICAȘ, și medicul curant, Dr. Vasilica REMAN. În urma verificărilor, conform datelor menționate în FOCG nr. 8959, tratamentul administrat a fost în conformitate cu patologia pacientului și protocoalele medicale aprobate.
 
Pe parcursul internării, starea pacientului s-a degradat, acesta refuzând în scris tratamentul cu oxigen medical prin ventilație CPAP (refuz scris, anexă la FOCG nr. 8959), contrar indicațiilor medicale, la data de 11.04.2021 fiind transferat în secția ATI. În data de 17.04.2021, pacientul a prezentat stop cardiorespirator neresponsiv la manevrele de resuscitare, fiind declarat decesul acestuia.
 
Referitor la tratamentul pentru tensiune și diabet gr. II, menționăm că pacientul a refuzat în scris predarea medicației cronice pentru administrarea ei de către personalul spitalului (refuz scris, anexă la FOCG nr. 8959), asumându-și administrarea acesteia”.
 
Soția decedatului, Fraga Ciui, se arată consternată de acest răspuns, mai ales în partea în care reprezentanții spitalului pretind că pacientul ar fi refuzat procedura privind medicația pentru bolile cronice. Văduva afirmă că a primit înapoi medicamentele intacte, nedesfăcute. Or, dacă pacientul ar fi refuzat să le dea medicilor și asistentelor aceste pastile ca să le primească înapoi, se presupune că ar fi încercat să și le administreze singur - ceea ce nu s-a întâmplat, dovadă fiind că medicamentele pentru afecțiuni cronice au fost returnate intacte familiei.
 
„Uimitor! Cum să refuze medicația când chiar el și-a pus-o! A luat-o de câțiva ani. Oricum, au scris în raport tot ce au vrut ei”, a fost reacția d-nei Fraga Ciui la aflarea răspunsului oficial al S.J.U. Bistrița. Pentru că managerul a subliniat că nu a fost depusă nici o sesizare oficială în acest caz, soția lui Ovidiu Pompei Ciui se gândește să meargă până la capăt.
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews