ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria unei comune din județul Timiș a dispus sistarea slujbelor religioase timp de o lună, în cea mai sensibilă perioadă din calendarul ortodox, cea a Postului Mare. 

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Peciu Nou s-a întrunit luni, cu două ore înainte ca președintele republicii să decreteze starea de urgență pe întreg teritoriul României, și a hotărât cu de la sine putere suspendarea activității școlare, culturale, religioase, de alimentație publică și reducerea deplasărilor timp de o lună, până în Joia Mare, cu posibilitate de prelungire și sub amenințarea unor amenzi contravenționale sau penale. 

Aceasta, cu o zi înainte ca Guvernul să se pronunțe în speță, hotărând interzicerea evenimentelor publice în spațiu închis și permiterea desfășurării lor în aer liber în limita a 100 de participanți, fapt care a determinat Sinodul BOR să decidă oficierea slujbelor în curtea bisericilor.

„Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) al comunei Peciu Nou, județul Timiș, întrunit în ședință de lucru luni, 16 februarie 2020, ora 13:00, la sediul Primăriei comunei Peciu Nou, luând act de Decretul 195/16.03.2020 de instituire a stării de urgență pe teritoriul României, (...) hotărăște:

Art. 1 alin. (2) Sistarea desfășurării tuturor evenimentelor și activităților publice sau private în incinte sau în aer liber cu specific cultural ... religios ... în următoarele locații: Cămine culturale, Biserici, ... indiferent de numărul de participanți până la data de 16.04.2020, cu posibilitatea prelungirii. 

Aceste măsuri se stabilesc pentru perioada cuprinsă între data de 17.03.2020, până în data de 16.04.2020.

Art. 2: Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz”, se arată într-un document emis de Comuna Peciu Nou, cu semnăturile primarului, Ing. Dipl. Drăgan Gabriel-Răzvan și a secretarului general, Viorica-Lidia Miatov.
 
A doua zi, 17 martie, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a luat hotărârea suspendării activităților publice în spațiu închis, permițând totuși adunări publice de maximum 100 de persoane, în aer liber. Cancelaria Sinodului Bisericii Ortodoxe Române a luat act de această decizie și a dispus, în consecință, oficierea slujbelor în curtea lăcașurilor de cult. 

Comuna Peciu Nou este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Gabriel-Răzvan Drăgan, de la Partidul Social Democrat (PSD), a fost ales în 2016.
      
Conform recensământului efectuat în 2011, citat de Wikipedia, populația comunei Peciu Nou se ridică la 4.982 de locuitori, majoritatea fiind români (77,84%), iar minoritățile fiind constituite de sârbi (13,53%), maghiari (2,03%) și ucraineni (1,14%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (73,4%), dar există și minorități de ortodocși sârbi (10,8%), penticostali (5,36%), romano-catolici (2,71%) și greco-catolici (1,61%).