ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Sorin Grindeanu a declarat că Executivul va abroga Hotărârea de Guvern luată în mandatul lui Dacian Cioloș, privitoare la achiziția de corvete, întrucât nu ar fi fost dată în mod legal.

„Vom abroga hotărârea de guvern dată în decembrie pentru că n-a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiție în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci pașii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei pași, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern”, a spus Sorin Grindeanu, preluat de Agerpres.

Guvernul României a aprobat, în noiembrie 2016, cumpărarea de către Ministerul Apărării Naționale a patru nave de luptă noi, de tip corvetă multifunțională. În varianta de proiect, publicată inițial de MApN la 2 noiembrie, apăreau costuri mai mici decât cele incluse în textul Hotărârii de Guvern, care a fost aprobată de Executiv la data de 29 noiembrie.

La 2 noiembrie 2016, în Nota de fundamentare a proiectului HG exista un paragraf dedicat impactului financiar, unde se preciza că, în 2017, România va plăti 562.500 mii lei, în anul 2018 aceeași sumă, în 2019 va plăti 1.215.000 lei, iar în anul 2020 vor fi plătiți 1.260.000 mii de lei. Asta înseamnă în total 3.600.000 mii de lei, de-a lungul a patru ani, aproximativ 837 milioane de euro.

În Nota de fundamentare publicată la 2 noiembrie 2016 nu se preciza dacă aceste sume sunt cu sau fără TVA. Dacă sumele indicate ar fi fost fără TVA, valoarea contractului, inclusiv TVA, ar fi fost de circa 1,04 miliarde de euro.

Cu toate acestea, Executivul a aprobat la data de 29 noiembrie 2016 o Hotărâre de Guvern care menționează că „valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor".

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, declara în februarie că Hotărârea de Guvern care stabilește procedura de achiziție a corvetelor pentru Armata Română este „ilegală" și trebuie abrogată.

„Acolo este o problemă serioasă. În situația respectivă acea Hotărâre de Guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul — și trebuie să facă — să abroge acea Hotărâre de Guvern și să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul", afirma Dragnea.

Citește și Armata Română va cumpăra tehnică militară în valoare de doua miliarde de euro, în baza unui acord semnat anul trecut pe timpul Guvernului Cioloș