ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Facebook s-a trezit dat în judecată în România de av. Gheorghe Piperea și de d-l Valerian Stan, o parte din publicul românesc a luat în derâdere demersul, considerându-l donquijotesc sau comparându-l cu lupta dintre David și Goliat. Dar demersul nu este unul pur românesc. Procese similare, despre care ActiveNews a mai făcut vorbire, au mai fost puse în mișcare contra Facebook și în Polonia sau în Statele Unite, dar nu numai.

În august se împlinește un an de zile de când publicația americană Children’s Health Defense (CHD) a dat în judecată compania Facebook, pe Mark Zuckerberg și pe câțiva dintre așa-zișii „verificatori factuali” ai Facebook pentru cenzură sponsorizată de guvern, denigrare falsă și fraudă electronică. Cea mai recentă actualizare despre mersul procesului intentat de Robert F. Kennedy, Jr. și echipa lui juridică ne-a fost oferită în aprilie 2021.
 
Acțiunea în instanță a formulat, în august 2020, acuzații de cenzură ilegală, care încalcă Primul Amendament al Constituției SUA, de „preluare” ilegală, care încalcă Al Cincilea Amendament, și de fraudă corporatistă, care încalcă legislația federală - Legea RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations) și Legea Lanham, informează The Defender.

La 13 noiembrie 2020, CHD a depus o primă plângere modificată, de 150 de pagini, la Tribunalul Districtual al SUA din San Francisco, în care a detaliat acuzațiile factuale privind relațiile și colaborările extinse ale Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), ale Fundației CDC și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu Facebook și Zuckerberg.

Pe 15 decembrie 2020, CHD a înaintat o a doua plângere modificată, care detalia aspectele prezentate în plângerile inițiale, arătând cum industria multimiliardară a vaccinurilor îi expune pe copii la riscuri care le pun în pericol sănătatea și chiar viața, iar tehnologia 5G, promovată de interese gigantice în domeniul internetului, prezintă riscuri la fel de grave. De asemenea, cea de-a doua plângere modificată arată cum, de la începutul anului 2019, Facebook și Zuckerberg au fost implicați într-un efort deliberat și sistematic de a degrada și distruge CHD, prin etichetarea frauduloasă a conținutului de pe Facebook ca fiind fals, direcționarea utilizatorilor către site-urile concurenților și împiedicarea utilizatorilor Facebook de a face donații pentru CHD. Plângerea a exemplificat 15 cazuri concrete în care inculpații au etichetat în mod fals conținutul CHD ca fiind inexact.

Totodată, plângerea prezintă, în detaliu, motivul din spatele animozității inculpaților împotriva CHD: organizația non-profit și-a dedicat eforturile avertizării publicului cu privire la riscurile potențiale ale anumitor vaccinuri și tehnologii în care inculpații au interese financiare și investiții imense.

De asemenea, plângerea subliniază modul în care organismele și agențiile federale au încurajat și au exercitat presiuni asupra inculpaților pentru a pune în aplicare planul de cenzură împotriva CHD, colaborând la acest plan.

Amenințarea care decurge din aceasta asupra libertății de exprimare este deosebit de gravă, deoarece agenții guvernamentali au „delegat” Facebook să facă ceea ce guvernului îi este interzis prin Constituție să facă.

După cum detaliază una dintre plângerile mai recente, inculpații au fost presați de un congresman influent să suprime așa-numita „dezinformare” în materie de vaccinuri - care este definită ca incluzând conținut ce „pune la îndoială siguranța sau eficacitatea vaccinurilor” - de ca și cum îngrijorările legitime și bazate pe argumente sunt sinonime cu inducerea în eroare.

Plângerea susține, de asemenea, că, în cenzurarea CHD, inculpații au acționat cu participarea comună a CDC - o agenție federală - și a reprezentantului acesteia, Organizația Mondială a Sănătății, cu care Facebook a încheiat un parteneriat pentru a crea protocolul său de „verificare a faptelor”.

În consecință, Facebook și Zuckerberg nu acționau doar ca părți private, ci funcționau ca actori guvernamentali - fiind, astfel, supuși rigorilor Primului Amendament împotriva cenzurii guvernamentale.

Așa cum se anticipa în acest litigiu dur, la 21 decembrie 2020, pârâții au solicitat respingerea celei de-a doua plângeri modificate. Se pare că Facebook încearcă să obțină o dispensă specială, care nu este disponibilă altor inculpați, pentru a respinge acuzațiile formulate de CHD cu privire la acțiunea comună a guvernului și la responsabilitatea Facebook pentru „verificările de fapte”, deoarece Facebook susține că nu lucrează cu guvernul sau cu acești „verificatori factuali”.

Facebook susține, de asemenea, că „verificările de fapte” nu sunt, de fapt, deloc constatări de fapte, ci doar „opinii” protejate și că Facebook nu face decât să eticheteze conținutul CHD ca fiind „potențial” înșelător.

Pe 8 martie, CHD a depus o moțiune de completare a celei de-a doua plângeri modificate, formulând noi acuzații, în urma unor noi acte de cenzură și represalii întreprinse de Facebook, împreună cu guvernul federal, împotriva CHD, menite a suprima discursul protejat de Constituție al CHD.

CHD speră că instanța districtuală va înțelege argumentele aduse și că, în cele din urmă, drepturile CHD vor fi apărate. 
 
După cum ActiveNews a relatat anterior, Facebook nu cenzurează doar postările, ci și comentariile, dezvoltându-și algoritmi care să identifice și să retrogradeze comentariile ce dovedesc „ezitare la vaccinare”. Din păcate, victimele unor practici de acest fel au fost inclusiv persoanele vaccinate, dar care au postat pe Facebook relatări despre reacțiile adverse ale căror victime au devenit.