ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret" condamnă declarațiile unor lideri de opinie, care- în urma rezultatelor obținute de elevii români la testele PISA- transformă "corpul profesoral în paria societății” și ignoră faptul că, în România, formarea elevilor are la bază alte principii, programele nefiind  compatibile cu aceste teste internaționale.

„În România, formarea elevilor are la bază alte principii, iar programele nu sunt compatibile din punct de vedere al conținuturilor și structurii cu testele PISA. În mod similar, formarea cadrelor didactice pentru evaluare pune accentul pe alte aspecte decât cele din evaluările de tip PISA. Independent de rezultatele acestei evaluări, este de necontestat faptul că elevii români, când ajung în unitățile și instituțiile de învățământ din afară (și mă refer aici la toate nivelurile) sunt printre cei mai buni. Oare un elev care provine dintr-o țară aflată în vârful ierahiei PISA ar putea face față sistemului de evaluare din România?", a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte Federației „Spiru Haret", prin intermediul unui comunicat de presă.  

Totodată, Federația „Spiru Haret" cere experților să vină să spună care este adevărul despre aceste teste internaționale și dacă modelele de subiecte sunt adaptate la sistemul de învățământ românesc.

„Cu toții am trecut prin școala românească și suntem oamenii de astăzi datorită școlii românești. Oare suntem analfabeți funcționali, oare nu suntem buni? Oare nu suntem profesioniști? Critica și aruncatul cu piatra au devenit sporturi naționale, însă ce se întâmplă după? ", a adăugat Marius Ovidiu Nistor.

Ultimele rezultate obținute de elevii români la testele PISA au declanșat reacții virulente în rândul liderilor de opinie din România cu privire la starea educației naționale.

Totuși, prof. Ioana Nancu a explicat într-un articol pentru ActiveNews.ro că "testele PISA sunt creația unor birocrați globali, care nu urmăresc decât standardizarea sistemelor de învățământ din lume”.