ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenilor români din Republica Moldova li se oferă posibilitatea de a fi injectați cu seruri experimentale de Covid în centre de vaccinare din România, indiferent dacă dețin sau nu domiciliul în țară, după cum au convenit azi premierul de Dâmbovița, Florin Adolf Cîțu, și președinta de Chișinău, Maia Sandu, aflată la cumpărături pe la București. 

De la debutul campaniei de vaccinare, circa 300.000 de români au renunțat la vaccinare, cei mai mulți dintre ei pentru că urma să li se administreze AstraZeneca, potrivit unei declarații din 9 aprilie a secretarului de stat de la Sănătate însărcinat cu vaccinarea, Andrei Baciu. 

Întrebat câte doze de vaccin AstraZeneca are România în prezent pe stoc, Andrei Baciu a spus tot atunci, la Digi 24, că sunt aproximativ 700.000. 

Săptămâna trecută, pe 16 aprilie, Guvernul României a decis continuarea acordării cu titlu gratuit a 132.000 doze de vaccin AstraZeneca, rămas nefolosit în rezerva Ministerului Sănătății, pentru Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, în vederea injectării basarabenilor cu el. Reamintim că Bucureștii au mai livreat un număr de 72.000 doze peste Prut, în data de 27 februarie respectiv, 27 martie 2021.

Abandonarea neoficială a serului AstraZeneca

În aceeași zi în care livra basarabenilor 132.000 doze de ser experimental AstraZeneca, Florin Adolf Cîțu anunța Cluj că mai multe centre de vaccinare AstraZeneca vor fi transformate în centre de vaccinare Pfizer, potrivit ZF.

Primarul orașului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat azi că locuitorii orașului evită centrele de vaccinare AstraZeneca și autoritățile se gândesc să închidă unul dintre acestea. Oamenii au văzut tot felul de lucruri la televizor, sunt de înțeles, dar vaccinarea rămâne singura soluție, spune edilul șef.

Sute de doze de vaccin de la AstraZeneca stau depozitate în centrele de vaccinare fără să le vrea nimeni. De exemplu, în Brașov, în cinci din centrele de vaccinare cu AstraZeneca sunt mai mult de 500 de doze de vaccin în fiecare. La fel se întâmplă și în județul Gorj, în localități precum Tismana, Bumbești Jiu, Stoina. scria chiar și site-ul Europa Liberă la începutul lunii.

În județul Timiș, unde rata de infectare a fost cea mai mare din țară săptămâni la rând, centrele cu vaccinare AstraZeneca stau și ele goale din lipsă de doritori, mai afirma sursa citată

Mii de români nu s-au mai prezentat la rapelul cu AstraZeneca, observa și Ziarul Financiar.

Europa a spus NU

După ce în luna martie 20 de țări au suspendat sau anulat vaccinarea cu AstraZeneca, la începutul lunii acesteia, Germania a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca în cazul persoanelor sub 60 de ani, iar Comisia pentru vaccinare a recomandat ca oamenii din această categorie care au primit prima doză din vaccin AstraZeneca să primească alt vaccin la rapel, potrivit Reuters.

Aceasta după ce pe 3 februarie Comisia Europeană titra în stil sovietic că „autorizează al treilea vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19”.

În urmă cu cinci zile, Institutul Norvegian de Sănătate Publică a declarat că „există un risc mai mare de a muri după vaccinarea cu AstraZeneca decât de a muri după infectarea cu Covid”.