ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Colaboratorul nostru, Valerian Stan, îl dă în judecată pe premierul Florin Cîțu pentru DISCRIMINARE pentru declarația acestuia de vineri, 12 martie 2021, în cadrul căreia i-a asemănat cu TERORIȘTII pe cei care se opun măsurilor luate de Guvern sub pretextul combaterii pandemiei de coronavirus. Cu alte cuvinte, adevărata opoziție civică din România este asimilată, la cel mai înalt nivel, cu infracționalitatea de timp terorist, știut fiind că în probleme de așa-zisă „siguranță națională”, organele statului pot acționa rapid și fără decizie judecătorească. 

„Declarațiile primului ministru constituie o insultă și un act de discriminare de o gravitate fără precedent la adresa cetățenilor și la dreptul lor la liberă exprimare”, precum și „un abuz care mi-a cauzat și îmi cauzează o gravă lezare a demnității umane”, atenționează Valerian Stan care, dacă va câștiga procesul, îi cere lui Florin Cîțu despăgubiri de jumătate de miliard de lei vechi. Ne întrebăm dacă premierul de paie va face credit la bancă pentru a achita această sumă sau se va prevala de funcția lui și va cere să o plătească Guvernul din bani publici.

Publicăm integral textul cererii de chemare în judecată a premierului Florin Cîțu:

„Către Judecătoria (...)

Domnule președinte,

Subsemnatul Valerian Stan (...), în temeiul Ordonanței Guvernului nr 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, formulez 

CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ

a domnului Florin Cîțu, prim-ministrul Guvernului României, cu adresa de citare la Palatul Victoria, Piața Victoriei nr 1, Sector 1, București, 

solicitând obligarea acestuia la plata de despăgubiri către subsemnatul în cuantum de 50.000 de lei.

În fapt
La data de 12 martie 2021, în cadrul conferinței de presă organizată la sediul Guvernului, primul ministru a afirmat că atitudinea persoanelor care "se împotrivesc acțiunilor pe care le ia Guvernul de a opri pandemia sunt similare cu acțiunile unor teroriști”. Ca Anexa 1 depun fotocopie a declarației primului ministru. Din lectura declarației domnului Florin Cîțu rezultă că, potrivit aprecierii sale, sunt similare acțiunilor teroriste opiniile critice formulate în spațiul public la adresa a ceea ce acesta a numit "acțiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemia”.

Declarațiile primului ministru constituie o insultă și un act de discriminare de o gravitate fără precedent la adresa cetățenilor și la dreptul lor la liberă exprimare. În calitate de publicist, colaborator al publicației on-line Activenews, am exprimat și eu, în cuprinsul mai multor articole publicate, opinii critice privind activitatea unor instituții guvernamentale cu atribuții în domeniul în discuție (ca Anexa 2 depun în fotocopie două dintre articolele publicate). 

Am acționat cu bună credință și mi-am motivat criticile inclusiv cu argumente prezentate constant în spațiul public de către numeroși medici și alți specialiști cu largă reputație profesională. În aceste condiții, caracterizarea atitudinii mele ca fiind similară acțiunilor teroriste consituie insultă de o gravitate fără precedent din partea primului ministru, o discriminare cu totul inacceptabilă a mea pe criteriul convingerilor personale (art 2 alin 1 din OG nr 137/2000) pe o temă de un maxim interes public. 

Declarațiile iresponsabile ale primului ministru constituie un abuz care mi-a cauzat și îmi cauzează o gravă lezare a demnității umane (în înțelesul art 15 din OG nr 137/2000). Iresponsabilitatea declarațiilor primului ministru, precum și crasa lipsă de pregătire profesională a acestuia, rezultă inclusiv din asimilarea unor opinii exprimate în spatial public cu actele de terorism, astfel cum acestea sunt definite în cuprinsul Legii nr 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.   

În drept
OG nr 137/2000 

Reclamant,
Valerian Stan”, este chemarea în judecată la adresa premierului, pusă la dispoziție de semnatarul ei în exclusivitate pentru ActiveNews.

Într-un delir autoritarist inacceptabil într-o democrație și de neconceput pentru un lider pretins „liberal”, premierul Florin Cîțu a criticat vineri persoanele care militează împotriva vaccinării și împotriva purtării măștilor. Reînviind și rafinând retorica securității comuniste, Cîțu echivalează dizidența față de regim cu „terorismul” și cu „subminarea autorității statului”.
 
Declarația alarmantă a primului ministru vine în contextul punerii în dezbatere de formă a proiectului Legii Poliției Militare care, dacă va trece în forma propusă de generalul Nicolae Ciucă, favoritul lui Klaus Iohannis pentru șefia Guvernului, va permite acestei structuri militare să intervină în domeniul civil „pentru controlul mulțimilor”, dând amenzi, făcând cercetări, evacuând din locuințe sau „zone geografice” și folosind muniție de război împotriva civililor care nu se supun Guvernului „în situații speciale”, cum sunt deja-eternizatele stări de urgență/alertă pe care Klaus Iohannis și executivul le prelungesc de un an de zile încoace.
 
„Între atribuțiile Poliție Militare se numără dreptul: de intervenție asupra populației și de a judeca în condiții speciale; de cercetare penală specială etc.”. Mai mult, potrivit proiectului Legii Poliției Militare, atribuțiile acesteia ar putea să fie suplimentate și prin acte normative inferioare legii, de felul hotărârilor de guvern, ordinelor de ministru și a altor hotărâri prin care au fost adoptate, ocolindu-se Legiuitorul - Parlamentul, aproape toate „legile” de restricționare a libertăților fundamentale în pandemie.