ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul reacțiilor declanșate de recentele rezultate ale Testelor PISA, declarațiile unui fost șef SIE vin să accentueze tocmai această vulnerabilitate a României. Într-un interviu pentru Europa liberă, fostul șef al SIE, generalul Silviu Predoiu, demontează teza aproape sacră a ultimelor decenii potrivit căreia cea mai mare vulnerabilitate a României ar fi corupția. Predoiu susține că educația reprezintă cea mai mare vulnerabilitate la adresa României, corupția neintrând, ca amenințare, nici măcar între primele patru, scrie Inpolitcs.

Întrebat, într-un interviu pentru Sabina Fati, care ar fi cea mai mare amenințare și cea mai gravă vulnerabilitate a României de azi, incluzând și Rusia, fostul șef al SIE, a venit cu un răspuns surprinzător:
 
”Scăderea nivelului de educație, pe ansamblu. Educația este problema, în toate planurile. Mi se pare că e dramatic. Democrația reprezintă un sistem politic bazat pe votul majorității. Dacă majoritatea este needucată, anulezi sensul și rolul democrației. De aceea nu mai crede unul sau altul în democrație, de aceea ajungem să punem semne de întrebare pe mecanismele democratice – pentru că scade îngrijorător nivelul de educație. Aceasta este părerea mea. Și mă refer la educația civică, la înțelegerea politică, la tot ce vreți. Nu vreau să discut politică. Am convingerile mele, dar sunt convins că marea majoritate a celor care votează, alegătorul, nu înțelege că își alege un servitor, nu un stăpân. Lumea merge votând pentru un stăpân. „Mi-ar plăcea de ăla să fie șefu`!” în timp ce, în realitate, ar trebui să alegi pe unul care să-ți convină să te servească. Servitor nu e un termen peiorativ. Eu sunt foarte mândru că am fost public servant 34 de ani. De aceea, principala vulnerabilitate o reprezintă lipsa de educație. De aici încolo vine și corupția, și lipsa de eficiență, și lipsa de strategii, și imaginea proastă.
 
Predoiu a lansat și un atac voalat la adresa primului om din stat, susținând că nu se poate ca atunci când ești în afara țării să clamezi că România este un stat stabil, pentru ca, în interiorul țării, să vorbești de războaie cu diverse partide.
 
”Nu înțelegem valoarea vorbelor noastre. Nu poți să ai discurs dublu să spui, când te întâlnești afară, că România este un pol de stabilitate și un exportator de securitate regională și după aia, în țară, să anunți că ești în război cu un partid sau cu altul. Poți să fii în război cu un actor politic, dar nu cu un partid. Nu mă refer la unul dintre actorii politici, căci toți au avut în campania electorală chemări de acest fel, la luptă. Vin din lipsa de educație: educație politică, educație civică. Nu înțelegem cum se vede de afară. Meseria mea a fost să văd prin ochii celor de afară cum suntem. Nu arătăm deloc bine” a spus fostul cap al SIE.
 
Predoiu consideră că strategia României ar trebui să vizeze în primul rând Educația.
 
”Mi se pare absolut esențială Educația și pe ea aș lucra. Rezultatele nu se vor vedea nici într-o zi, nici în două, nici în trei. Așa cum vorbeam cu cineva, este o așteptare cumva nerealistă. Politicianul când se gândește la strategii, este obligat să gândească în temeni electorali. O strategie, spre exemplu, pe educație, nu se poate face pe termen de 4-5 ani de zile. Necesită mult mai mulți ani. Adică implementarea strategiei, căci strategia se poate face rapid. Eu cred că primul domeniu de interes este Educația. Apoi se poate vorbi despre Sănătate, Infrastructură, Securitate, dar pe primul loc, în mod cert, aș pune Educația”.
 
În egală măsură, generalul SIE a relevat că o mare vulerabilitate a țării noastre e lipsa unei strategii clare, bine definite:
 
”Ce văd eu este că Ungaria are o strategie foarte clară, nu spun că e greșită. Ei au obiective lor, iar strategia se evaluează raportat la obiective, și nu vreau să vorbesc despre acest lucru. Ei au o strategie, în timp ce noi nu avem nimic sau eu, ca cetățean, nu văd. Ungaria și-a enunțat clar interesul de a menține legătura, de a consolida nația dincolo de frontiere, legăturile economice, culturale și așa mai departe. Totul se întinde atât cât se permite. Noi suntem mai generoși, suntem focalizați pe problemele interne. Ni s-au definit dușmanii…”.
 


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews