ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fosta lideră USR, Roxana  Wring, a reacționat, miercuri seară, în urma informației potrivit căreia CNSAS a cerut instanței să constate că ar fi colaborat cu Securitatea, spunând că în timpul serviciului a întocmit anumite raportări, dar pe care le-a considerat parte din atribuțiile de muncă, ci nu raportări către Securitate.

Roxana  Wring menționează, într-o postare pe Facebook, că nu a semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității, "despre care să știe că ocupă o astfel de funcție”.

„CNSAS a cerut instanței să constate că aș fi colaborat cu Securitatea. Pentru mine este un șoc. Nu am fost informată despre acest lucru. Nu am fost invitată vreodată să dau vreo explicație sau vreo clarificare. Am aflat neoficial despre asta și pur și simplu nu îmi dau seama care este motivația acestei decizii.

Am plecat din România în 1980, la vârsta de 25 de ani. Imediat după terminarea facultății, la vârsta de 22 de ani, m-am angajat la ONT. Am lucrat acolo doi ani, între septembrie 1977 și noiembrie 1979. Am întocmit raportări și procese verbale pe care, la vârsta respectivă, le-am considerat a fi parte din birocrația stufoasă și inutilă a serviciului. Nu am semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității, despre care să știu că ocupă o astfel de funcție. Bănuiam că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar niciodată nu am avut o certitudine în acest sens.

În 1979 m-am căsătorit cu un cetățean britanic și am solicitat acordul pentru a mă stabili împreună cu el în străinătate. După solicitări repetate, după ce mi s-a interzis să mai ghidez grupuri de turiști, după ce am fost nevoită să demisionez de la ONT, după o respingere nemotivată din partea statului și după un an de nopți nedormite, am primit acceptul de a părăsi România. Probabil că nu aș fi primit acest accept dacă nu traversam epoca în care Nicolae Ceaușescu încerca să mai păstreze aparențele în fața cancelariilor occidentale”, explică Roxana  Wring.

Roxana  Wring menționează că în urmă cu câteva luni, când și-a văzut dosarul de urmărire la CNSAS, a constatat cu surprindere că are și dosar de rețea.

"Am fost surprinsă să văd că am și dosar de rețea. Tind să cred acum, după tot ce am trăit și am văzut, că era o practică a Securității de a-și da girul și de a-i ”încadra” birocratic pe toți cei care lucrau în ONT, probabil în special cei care lucrau cu turiști străini”, menționează fosta lideră USR București.

Imediat după ce în spațiul public au apărut aceste informații privind posibila colaborare cu Securitatea, USR a anunțat că Roxanei  Wring i s-a cerut demisia, aceasta demisionând în cursul zilei de miercuri.