ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Federației Ruse a felicitat personalul Serviciului rus de Informații Externe (SVR) cu ocazia împlinirii a 100 de ani de funcționare a instituției, la ora când unii politicieni americani sugerează că Rusia s-ar afla în spatele unui atac cibernetic masiv împotriva guvernului Statelor Unite, potrivit EVZ

Vladimir Putin – el însuși, un fost agent al KGB – a ținut un discurs în fața sediului SVR în care „le-a urat succes tuturor celor care apără Rusia, poporul nostru, împotriva amenințărilor externe și interne, care apără suveranitatea și interesele naționale”. El le-a adresat urări „și celor pentru care siguranța și bunăstarea patriei au fost, sunt și vor fi principala activitate a întregii lor vieți”.

Liderul de la Kremlin i-a felicitat și pe tinerii noi membri ai SVR: „Vreau să îi felicit pe cei care au ales acest destin, uneori asociat cu riscuri considerabile”.

Agenții trebuie să „reacționeze flexibil la dinamica ridicată a schimbărilor din situația internațională și să participe activ la identificarea și neutralizarea potențialelor amenințări la adresa Rusiei”, a declarat Vladimir Putin, citat de the Daily Mail

Președintele rus a lăudat rolul fostului KGB din era sovietică, în condițiile în care serviciul a fost responsabil de represiuni în masă, precum și rolul actualelor organe ruse de securitate în lupta „împotriva terorismului”.

„Sarcina noastră comună este de a face față oricărei încercări de revizuire a istoriei, inclusiv reducerea la tăcere sau denaturarea rolului serviciilor noastre speciale în înfrângerea nazismului și, mai general, pentru garantarea securității naționale și intereselelor naționale ale țării noastre”, a subliniat președintele Federației Ruse.

Laudele lui Vladimir Putin la adresa SVR, care și-a împlinit centenarului existenței sale, vin și în contextul acuzațiilor că vastul serviciu s-ar afla în spatele unor atacuri informatice de amploare împotriva SUA.

Acestea au afectat 40 de ținte distincte, iar autoritățile americane au declarat că a fost vorba, fără îndoială, despre o operațiune masivă la nivel național pentru a penetra facilități sensibile din SUA.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a negat implicarea Kremlinului în acest atac informatic, iar ambasada Rusiei la Washington a declarat într-un comunicat că Federația „nu desfășoară operațiuni ofensive în domeniul cibernetic”.

Anterior, mass-media de stat ruse au preluat pe larg remarcile lui Donald Trump, care a minimalizat rolul Rusiei în aceste cyberatacuri. Președintele american în exercițiu l-a criticat pe secretarul de Stat Mike Pompeo pentru că a acuzat Rusia de atacul cibernetic masiv asupra Statelor Unite, într-un tweet, sâmbătă.

Criticându-l pe Pompeo, Trump a afirmat că și China este un potențial autor al atacului informatic fără precedent la adresa agențiilor guvernamentale americane și a companiilor din sectorul privat, după ce secretarul de Stat a declarat, vineri, că responsabilitatea i-ar aparține Kremlinului.

„Este cazul ca acum să putem spune destul de clar că rușii au fost cei care s-au angajat în această activitate”, a afirmat Mike Pompeo.

Din contră, Donald Trump „a denunțat mass-media pentru că a exclus implicarea portențială a Chinei în atac, ceea ce, potrivit lui, ar fi putut fi cazul” și a opinat că „adevărata amploare a atacurilor cibernetice recente împotriva agențiilor guvernamentale americane a fost mult exagerată”.

Trump a rămas tăcut cu privire la atac până la tweet-ul său către Pompeo sâmbătă, care a urmat unui raport al CNN în care se susținea că oficialii de la Casa Albă au pregătit o declarație în care blamau Rusia și intenționau să o publice vineri după-amiază, dar li s-a ordonat să nu o facă.

Democrații l-au criticat pe Donald Trump pentru că nu a abordat problema și au cerut un răspuns sever din partea autorităților americane.

„Națiunea noastră este atacată. Acest atac cibernetic ar putea fi cel mai mare din istoria noastră. Nu știm încă amploarea daunelor, dar știm că nu am fost pregătiți”, a scris pe Twitter, vineri, reprezentantul Jason Crow.

Spre deosebire de Trump, președintele ales Joe Biden a publicat, joi, o declarație despre atac în care a promis că va face din securitatea cibernetică o chestiune „imperativă” atunci când va prelua funcția prezidențială și a insistat că „nu va rămâne cu brațele încrucișate”.

Joe Biden a rămas în istorie prin declarația antologică făcută în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2020, când a afirmat că a organizat cea mai mare fraudă electorală din istoria Americii. Nu este de mirare că îl preocupă atacarea unor sisteme informatice americane, având în vedere că „victoria” lui s-a bazat pe influențarea unor mașini de numărat voturile, ceea ce ar putea avea efecte nedorite dacă la butoane s-ar afla, pe viitor, hackeri străini.