ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După protestul semnat de foști deținuți politici, urmașii acestora și personalități ale culturii române față de declarațiile celor doi cercetători CNSAS privind victimele experimentului Pitești, o altă organizație ia atitudine în acest scandal.
 
Frăția Ortodoxă  a trimis o scrisoare către Colegiul Director al CNSAS în care condamnă limbajul și afirmațiile cercetătorilor  Mihai Demetriade și Mădălin Hodor. Totodată, Frăția Ortodoxă solicită CNSAS reevaluarea întregului personal, pentru a elimina din cadrul instituției pe cei ale căror adevărate „sarcini de serviciu” sunt acoperirea adevărului istoric și a urmelor unui sistem opresiv care își arată colții și în zilele noastre.

Redăm mai jos textul integral al scrisorii:


„Domnule președinte,
 
Pe data de 28 Octombrie 2019, a fost publicat un interviu cu "cercetătorul” CNSAS, Mihai Demetriade privind ororile de la lagărul de exterminare de la Pitești urmat la scurt timp de un comentariu în acelaș ton, al unui alt „cercetător” CNSAS Mădălin Hodor.
 
Aceștia au dat dovadă de o josnicie și nerușinare incalificabilă prin limbajul suburban folosit, o lipsă de respect față adevărul istoric și față de eroii și martirii care au trecut prin calvarul reeducării de la Pitești, Aiud si alte centre de exterminare, precum și față de urmașii lor.
 
Prin opiniile și comentariile lor, se terfelește memoria unor oameni care nu au abdicat de la credința lor, de la dragostea lor față de țară și care au luptat până la moarte împotriva instaurării bolșevismului în România, calități de care acești doi sunt foarte departe.
 
Este regretabilă lipsa unei reacții imediate din partea CNSAS, lăsând ca minciuna, veninul și ura, demne de niște reprezentanți ai sistemului represiv, nu a unora care ar trebui să înfiereze acel sistem, revărsată din articolele publicate cu unicul scop de a pângări memoria acestor eroi ai neamului nostru și să-și bată joc de cei care au suferit și și-au dat viața pentru această țară.
Oare sa fie o coincidență apariția acestor mesaje în perioada lansării filmului „Între Chin și Amin” despre Experimentul Pitești ?
 
Este regretabil faptul că în loc sa se scoata la lumină ororile unui sistem, să se facă cunoscută istoria adevărata nu cea fabricată în diverse laboratoare, instituția dumneavoastră, finanțată din banii românilor, prin astfel de „cercetători” contribuie la ingroparea din ce în ce mai adânc a adevărului și se alătură tuturor acelora a căror scop este lupta împotriva cunoașterii adevărului istoric, terfelirea valorilor și a tradițiilor naționale.
 
Având în vedere cele menționate mai sus, vă solicităm să prezentați scuze în mod public în calitatea pe care o aveți pentru acțiunile celor doi, demiterea lor din cadrul CNSAS și nu în ultimul rând, considerăm oportună o reevaluare a întregului personal pentru a elimina din cadrul instituției pe cei ale căror adevărate "sarcini de serviciu” sunt acoperirea adevărului istoric și a urmelor unui sistem opresiv care își arată colții și în zilele noastre.

Cu tristețe și amărăciune în suflet și cu nădejde că veți îndrepta lucrurile,

Frăția Ortodoxă, Sfântul mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”.

Joi, conducerea CNSAS a dat un comunicat în care a precizat că se delimitează de afirmațiile lui Mihai Demetriade și Mădălin Hodor, subliniind că acestea nu reprezintă punctul de vedere al instituției.
Potrivit sursei citate, „autorii acestor declarații au acționat în nume personal și, deși sunt funcționari publici, nu au cerut acordul instituției pentru o poziție oficială, instituțională, pe această temă”.