ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am scris aici depre iminența unui focar de holeră în Mariupol. Situația se agravează pe zi ce trece, iar vremea caldă dublată de furtuni abundente nu aduce nimic bun.  

"Sunt speriați de situația cu boala, pentru că îi discreditează", a declarat Vadym Boychenko, primarul orașului Mariupol, ocupat de ruși.

"Există o mulțime de morți în Mariupol. Ei nu au curățat cadavrele celor pe care i-au ucis în bombardamente. Multe cadavre sunt încă sub ruine. Problema este agravată de absența colectării gunoiului - sistemul nu mai funcționează din februarie".

Boychenko a declarat că situația se înrăutățește din cauza faptului că acum este vară și cald - ploile abundente distrugând locurile de înmormântare improvizate - și din cauza lipsei de sisteme de apă și canalizare funcționale.

"Amestecul rezultat curge spre râuri și fântâni, unde oamenii îl extrag și îl folosesc. Această apă este deja otrăvită. S-a propagat deja în tot orașul. Autoritățile de ocupație aduc apă în oraș, dar nu suficientă. Oamenii merg în continuare la fântâni și iau acea apă otrăvită."

Primarul a declarat că se iau măsuri pentru a preveni răspândirea bolii în alte regiuni ale Ucrainei. "Persoanele care călătoresc din Mariupol către teritoriile aflate sub control ucrainean vor fi testate pentru simptome de holeră", a spus el.