ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații europeni vor să o interogheze pe von der Leyen în legătură cu contractul Pfizer pentru vaccinuri. Comisia COVID-19 a Parlamentului European îi va cere președintei Comisiei Europene să se prezinte în fața comisiei, scrie Politico

Eurodeputații care conduc comisia COVID-19 a Parlamentului European au decis să îi ceară președintei Comisiei Europene să se prezinte public în fața comisiei, potrivit unei declarații trimise în exclusivitate pentru POLITICO de către președintele comisiei, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.

Parlamentarii vor să o audieze pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinare împotriva coronavirusului, în valoare de mai multe miliarde de euro, semnat în plină pandemie. În perioada premergătoare acestui contract, ea a schimbat mesaje cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

"Uniunea Europeană a cheltuit o mulțime de resurse publice pentru producția și achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei", a declarat Van Brempt în comunicat. "Parlamentul are dreptul de a obține o transparență totală asupra modalităților acestor cheltuieli și a negocierilor preliminare care au condus la acestea."

Până în prezent, președintele Comisiei a evitat întrebările legate de ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici Ombudsmanul UE și nici Curtea de Conturi nu au reușit să facă lumină în aceste afaceri tulburi. Parchetul European, care dispune de puteri juridice de care celelalte agenții de supraveghere nu dispun, a deschis o anchetă privind contractele de vaccinare, fără a preciza dacă președintele Comisiei este ținta acesteia.

Grupul COVID a analizat afacerea - al treilea și cel mai mare contract semnat cu Pfizer și cu partenerul său german BioNTech - și a audiat până acum atât Curtea de Conturi, cât și Ombudsmanul. Însă Bourla a refuzat citația, trimițând un subaltern în locul său.

Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide apoi dacă îi va cere lui von der Leyen să participe la audiere, este membră a grupului de centru-dreapta al Partidului Popular European, același care a plasat-o pe președinta Comisiei în această funcție.

Citația, dacă va sosi, nu are nicio forță juridică. Ca și Bourla, von der Leyen poate refuza să se prezinte.
 
Dar, având în vedere că apelurile pentru o mai mare transparență devin din ce în ce mai puternice pe măsură ce scandalul de corupție Qatargate cuprinde Bruxelles-ul, ea ar putea fi presată să se prezinte la audieri.