ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a transmis joi că la pelerinajul de marți de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, care atrăgea anual credincioși din țară și străinătate, va fi permis accesul doar persoanelor cu domiciliul în localitatea Ion Corvin, nu și celorlalți pelerini din județul Constanța sau din alte județe. În ziua de 30 noiembrire vor fi suplimentate efectivele de polițiști și vor fi organizate filtre pe drumurile publice.
 

„Suntem la datorie zilnic și pe data de 30 noiembrie vom fi la datorie. Atât polițiștii, cât și jandarmii vor urmări ca normele legale să fie aplicate cu strictețe, nu vom tolera încălcarea legii și da, vom fi prezenți și în zona Mănăstirii Sfântului Andrei pentru a urmări dacă se respectă aceste prevederi legale în ceea ce privește oficierea slujbelor religioase. Nu considerăm că se va forma o aglomerare mare de persoane deoarece, așa cum este prevăzut în legislația actuală, la aceste manifestări religioase pot participa doar oamenii care au domiciliul în localitatea respectivă, vorbind aici despre localitatea Ion Corvin. Celelalte persoane din alte localități nu au voie să participe la aceste pelerinaje sau la aceste manifestări. Vom fi la datorie și vom respecta legea. (...) Cu siguranță vor exista filtre, vom monitoriza activ această situație și nu ne dorim să ajungem în situația în care să fim puși în fața faptului împlinit că la acea mănăstire se va crea o aglomerare mare de persoane. Suntem încrezători în puterea noastră și capacitatea noastră de reacție și da, vom fi la datorie, vom suplimenta dacă este necesar numărul de efective astfel încât aceste activități să se desfășoare liniștit și cu participarea strict a persoanelor care au voie să fie acolo”, a transmis purtătoarea de cuvânt a IPJ Constanța, Andreea Iliescu, citată de Știri pe Surse

Cu o zi în urmă, polițiștii au intrat în timpul slujbei de hram peste credincioșii din Biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul Tomis Plus, unde predica ÎPS Teodosie, invocând faptul că, în perioada carantinării municipiului Constanța, participarea la slujbele religioase este permisă doar în aer liber, din motive sanitare. Nu știm cât de benefic pentru sănătate e însă a-i obliga pe ortodocși să-și practice credința în gerul de sfârșit de noiembrie, având în vedere că majoritatea bisericilor sunt spațioase și permit respectarea unei distanțări fizice în interior. Cu acea ocazie, arhiepiscopul Tomisului a condamnat încălcarea libertății religioase și i-a invitat pe constănțeni să participe la pelerinajul de pe 30 noiembrie, în ciuda restricțiilor impuse de CJSU Constanța și a respingerii de Tribunalul Constanța a contestației formulate de avocații arhiepiscopiei în vederea desfășurării pelerinajului. Totodată, ÎPS Teodosie i-a adresat premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care îi cere să le lase oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu.