ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scrisoare Deschisă din preajma sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei 2020, republicată azi pentru uituci, în seria Remember Plandemia.
 
În urma incidentului de azi, de Sfânta Ecaterina, când Poliția și Jandarmeria au întrerupt slujba susținută de IPS Teodosie, în același timp în care Judecătoria Constanța respingea cererea Arhiepiscopiei de a se permite pelerinajul la Peștera Sfântului Apostol Andrei, Arhiepiscopul Tomisului a adresat o Scrisoare Deschisă premierului Ludovic Orban, pe care o reproducem integral mai jos, fără nici un alt comentariu. Ar fi de prisos. Ne alăturăm strădaniilor Înalt Preasfințitului de a se respecta drepturile credincioșilor în această țară, așa cum ni le-am recâștigat în Decembrie 1989. (V.R.)
 
Domnule prim-ministru,

Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi Hramului Bisericii Sf. Mare Mc. Ecaterina, din cartierul Tomis plus, când polițiștii și jandarmii au brutalizat și amendat credinicioșii prezenți la slujbă, ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm, noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dvs tacită. 
 
Este inadmisibil ca art. 29 din Constituție, alin 1 și alin 5, să fie încălcate cu atât naturalețe de către autoritățile locale pe care le coordonați prin miniștrii de resort. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite. 
 
Credincioșii BOR și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate lipsite de logică și luate de necunoscuții dvs specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru raportat la pandemia care ne încearcă. 
 
Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial în mod responsabil.
 
De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le execită asupra noastră, într-o țară europeană, care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.
 
Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sf. Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup dar și suflet.
 
Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei  care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!?
 
Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?
În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara, în jurul casei pastorului reformat Laszlo Tokes, căruia i se făcea atunci o nedreptate. Mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți alte țării ”Cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură.
 
Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dvs și colaboratorilor în suflete omenia,credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat. 
 
Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce e cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva lui Dumnezeu și a celor ce se cred în El.
 
Doar o dată Fiul lui Dumnezeu S-a lăsat batjocorit.... Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit.

Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea și în inima dvs, 

TEODOSIE,


                                                                   Arhiepiscopul Tomisului