„Dacă aș fi președintele României, aș da un decret prezidențial pentru introducerea Ivermectinei imediat în tratatamentul bolnavilor de COVID” - afirmă faimosul medic Ion Alexie din America, fost medic personal al lui Michael Jackson și salvator al fostului fotbalist Mihai Neșu.

Dar simpaticul și reputatul medic român Ionache Alexie nu este singurul care susține importanța efectelor benefice ale Ivermectinei în tratamentul bolnavilor de Covid. Profesorul Andrew Hill de la Universitatea din Liverpool (studiu aici), a fost citat săptămâna trecută de Financial Times, unul dintre cele mai importante ziare ale lumii, cu afirmația că Ivermectina poate reduce riscul morții bolnavilor de Covid cu 75%.

De asemenea, The Times a anunțat că și Marea Britanie începe testele cu Ivermectină.

SmartRadio, postul condus de Marius Tucă, a tradus integral pentru români un video-interviu acordat publicației France Soir de dr. Andrew Hill. Echipa sa lucrează din februarie 2020 pentru a evalua diferite tratamente pentru Covid-19. De șase săptămâni pregătesc o meta-analiză a ivermectinei, un tratament promițător împotriva Covid-19 pentru cazurile severe, dar și medicament potrivit pentru profilaxia bolii.

Meta-analiza a fost publicată și rezultatele sunt încurajatoare, chiar dacă mai sunt încă patru studii noi de analizat. Discutăm cu el toate subiectele acestui tratament, mecanismul, dozajul, concentrația necesară, care nu are nevoie să atingă niveluri excesive, potrivit medicului.

Andrew Hill extinde cercetările și asupra studiilor din țări cu venituri mici (Iran, Bangladesh, Liban, India) care au utilizat cu succes ivermectina, cu rezultate notabile privind reducerea încărcăturii virale și beneficii în ceea ce privește rata mortalității. Nu sunt studii „Gold Standard”, dar este mulțumit că sunt realizate cu scopul de a trata și că rezultatele sunt vizibile, mai arată sursele citate.

Având în vedere importanța subiectului preluăm și noi traducerea interviului cu mulțumirile de rigoare aduse SmartRadio (video, mai jos).

Am văzut că ai scris un articol care a fost menționat în Financial Times. Medicamentul este ivermectina. Și ne interesează foarte mult o discuție despre acest medicament, pentru că aș spune că există o absență a dezbaterii, sau o absență a considerației pentru acest tratament și sunt multe puncte pe care ne-am dori să le clarificăm. Ai putea, pentru să te prezinți și să explici ce faci și cum ai ajuns să studiezi acest medicament?

Mă numesc dr. Andrew Hill, lucrez în Departamentul de farmacologie și terapie de la Universitatea din Liverpool. Și am analizat tratamente Covid-19 de la începutul epidemiei, din februarie. Am testat o mulțime de medicamente, care din păcate nu au funcționat: Hidroxiclorochină, Lopinavir, Remdesivir, Nitazoxanidă, Farapiravir… o listă de eșecuri, din păcate. Și acum aproximativ șase săptămâni, am început să lucrez la Ivermectină. Am fost surprins de rezultatele pe care le observam, atât ca tratament preventiv, cât și ca tratament curativ. Am înființat o echipă de proiect cu 20 de țări diferite. Medicii care lucrează în țările în curs de dezvoltare din întreaga lume ne-au trimis rezultatele și ne-au împărtășit informațiile. O cooperare reală între medici, adesea cu foarte puține resurse, care arată rezultate similare în diferite țări.

Ce arată aceste rezultate? Puteți să ne împărtășiți unele dintre aceste descoperiri?

Da, acum am primit informații din 18 studii clinice randomizate. Randomizarea – acest lucru este ceva foarte important – face rezultatele mai fiabile și putem vedea până acum că pentru mai mult de 2000 de pacienți tratați, cei care au primit ivermectină elimină virusul mai repede, devin negativi într-un timp scurt, vedem oameni recuperându-se mai repede, fiind spitalizați pentru mai puțin timp și, cel mai important, rata mortalității este redusă. O scădere cu 75% a ratei de mortalitate la pacienții care iau ivermectină, comparativ cu grupul martor. Sunt rezultate preliminare și așteptăm date din mai multe studii. Dar se va întâmpla foarte curând, în următoarele 4 săptămâni, pentru a valida ceea ce am observat până acum.

Tocmai ați menționat că acest medicament poate trata pacienții în stadiu incipient și, de asemenea, pacienții în stadiu grav?

Da, medicamentele aprobate – dexametazonă și, mai recent, tocilizumab, sunt destinate persoanelor care au nevoie de oxigen și persoanelor aflate la terapie intensivă. Acum, studiile clinice cu ivermectina pe care le-am analizat arată că medicamentul funcționează pentru pacienții cu simptome moderate sau în regim ambulatoriu, dar și pentru pacienții internați – poate fi utilizat pentru o mare varietate de pacienți.

Ar fi un plus față de dexametazona? Sau ca tratament alternativ în spital?

Unele studii au analizat ivermectina și dexametazona. În combinatie. Pot fi folosite împreună, da.

Când vorbim despre eficacitate, pare destul de mare, deși acestea sunt rezultate preliminare – una dintre problemele pe care le-am văzut la alte tratamente este concentrația medicamentului. Ce concentrație credeți că este necesară pentru a obține aceste rezultate?

Este o întrebare foarte interesantă. Deci, există un articol publicat în aprilie de un grup din Melbourne, Australia, care sugerează că ivermectina are acțiune antivirală. Că ar putea ucide SARS-CoV-2, dar previziunea lor a fost că poate anihila virusul numai dacă ai avea o concentrație foarte mare de medicament în sânge.

Însă rezultatele lor s-au bazat pe teste pe celule de maimuță (celule Vero). Experimentele au fost reproduse în celule umane și predicția este că o concentrație atât de mare nu este nevesară pentru a inhiba virusul. În plus, ivermectina nu este doar un antiviral, ci funcționează și ca antiinflamator. Dacă analizezi studiile pe pacienți Covid-19 cărora li se administrează ivermectină, ele arată diminuarea proteinelor C-reactive (CRP), feritinei și dimerilor D, deci este posibil ca pentru ivermectina să nu fie necesară administrarea unei doze atât de mari pentru a calma sistemul imunitar.

Credeți că veți intra în acest argument mai în profunzime în următoarele 4 săptămâni, când vei publica rezultatele suplimentare ale studiilor pe care le-ați menționat?

Da, deja vedem că, oferind oamenilor ivermectină, virusul este învins mai repede, trebuie să aibă un efect antiviral și, de fapt, predicția este irelevantă. Vedem efecte antivirale foarte clare. Efecte modeste se văd doar atunci când medicamentul este administrat pentru o singură zi. Dacă medicamentul este administrat în doze mari timp de până la 5 zile, atunci observăm un efect puternic. Cum este posibil acest lucru dacă medicamentul (ivermectina) nu ar opri replicarea virusului? O face. Avem elementele pentru a o demonstra.

Deci, aveți încredere, în acest moment, că aveți suficiente dovezi și că este doar o chestiune de timp înainte ca aceasta să fie aprobată

Așadar, în acest moment putem afirma cu încredere că ivermectina reduce cantitatea de virioni din sânge, însă în momentul de față avem puține date.

Se pare că administrarea ivermectinei crește rata de supraviețuire a pacientului, dar avem nevoie de mai multe date. În 3-4 săptămâni vom avea studiile pentru a demonstra acest lucru.

Ați lucrat la o doză recomandată? Deoarece nu există o autorizație temporară de utilizare (ATU) pentru acest medicament, cel puțin pentru tratamentul Covid-19, și medicii când vor să prescrie acest medicament o fac sub responsabilitatea lor. Care ar fi doza pentru pacienții cu simptome moderate și care pentru pacienții severi.

Doza normală, atunci când oamenii utilizează ivermectina pentru alte boli, este adesea doar pentru o zi și pentru o doză destul de mică, 0,2 mg / kg corp. Dacă analizați studiile ivermectinei împotriva Covid-19, jumătate dintre ele au analizat doza administrată o singură zi și nu au prezentat rezultate foarte bune.

Unele dintre rezultate au fost încurajatoare. Celelalte 9 studii au studiat doze mai mari, administrate pentru mai multe zile, iar cele mai bune rezultate se obțin atunci când doza este de 0,4 mg / kg corp, timp de 5 zile.

La această doză, există potențiale efecte secundare pe care ar trebui să le căutăm sau despre care medicii ar trebui să fie conștienți?

Până în prezent, anchetatorii nu au raportat probleme majore de siguranță și trebuie să ne amintim că ivermectina este un medicament destul de bine tolerat, administrat sutelor de milioane de oameni din întreaga lume. Există experiență clinică cu alte boli la aceste doze mari și, în general, este foarte puțin îngrijorator. Singura problemă este toxicologia reproducerii, astfel încât femeile însărcinate nu trebuie să ia ivermectină. Femeile care sunt susceptibile de a fi însărcinate, care nu au un test de sarcină negativ, ar trebui să fie atente, deoarece în studiile la animale au existat cazuri de malformații congenitale când ivermectina a fost administrată pacienților.

Surse: France Soir și SmartRadio

VIDEO, AICI: