ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima vreme, incitate de trompetele securistice din presă și ONG-uri, instituțiile statului au început să taxeze libertatea de exprimare a ierarhilor și preoților BOR pe teme de actualitate. Astfel, Radio Dobrogea, postul unde Arhiepiscopul Tomisului are dialoguri în direct cu ascultătorii, a fost amendat de CNA cu 10.000 de lei. După ce a ținut o predică biciuitoare la adresa puternicilor zilei, Episcopului Giurgiului i s-a deschis dosar penal de o obscură secție de poliție rurală. În acest context, suntem onorați să găzduim în paginile ActiveNews opinia protosinghelului dr. Sofian Costea, un alt slujitor al Domnului care vorbește în duhul Adevărului și nu caută la fața oamenilor și a veacului. (Nota Redacției)

Orice om de bună credință realizează că, mai ales în ultimii ani, adepții ideologiei neomarxiste, seculariștii și globaliștii vremii își doresc ca Biserica lui Hristos să fie din ce în ce mai absentă,  din perspectiva mesajelor transmise în spațiul public, mesaje privitoare la problemele acute ale oamenilor. Aceștia trebuie, însă, să știe că ierarhii Bisericii au obligația să atragă atenția clasei conducătoare în ceea ce privește orice fel de abuz, discriminare sau îngrădire a libertății cetățenilor. 


Tuturor ierarhilor le sunt foarte mulți sfinți ca pilde cunoscute în acest sens, iar Sfântul Ioan Gură de Aur a intervenit în sprijinul unei văduve nedreptățite, asumându-și toate consecințele rezultate de aici, cât și persecuțiile din partea împărătesei Eudoxia. 

De aceea, cred cu convingere că trebuie respectată libera alegere a fiecărei persoane,  în privința acceptării sau nu a unui tratament medical, iar ierarhii și preoții Bisericii nu pot și nu trebuie să rămână pasivi la discriminările, abuzurile și îngrădirile de drepturi și libertăți, pentru persoanele care nu aleg, în virtutea liberei opțiuni,  să urmeze un tratament medical.

În același timp, un ierarh al Bisericii are datoria să susțină necesitatea slujirii continue în Biserica lui Hristos, atrăgând atenția ori de câte ori se încearcă interzicerea rugăciunii în comuniune. Fără slujbele Bisericii cu participarea credincioșilor, nu putem lupta, nici cu boala și nici cu alte aspecte dăunătoare pentru fiecare dintre noi.

Totodată, un ierarh al Bisericii are deplină îndreptățire să folosească un cuvânt argumentat și ferm, față de derapajele clasei politice, vis-a-vis de corupția generalizată sau în privința așa-zisei educații sexuale în școli, ori a implementării ideologiei de gen.

Politica, națională sau europeană, care impune elemente de devianță sau legiferare a unor păcate foarte grave trebuie respinsă cu fermitate.

Am observat că, în ultimul timp, poliția rurală, după ce, probabil a rezolvat furturile de găini sau alte infracțiuni cu „impact social major" se ocupă,  mai nou, fără a avea competența materială în acest sens, cu alcătuirea de dosare penale, care să îngrădească libertatea cuvântului, în cazul unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. 

Mărturisesc, încă o dată, faptul că sunt alături și că mă simt încurajat de mesajele pertinente venite din partea ierarhilor noștri. 

Ceea ce li s-a întâmplat unor ierarhi, precum IPS Teodosie și PS Ambrozie, reprezintă reflectarea cea mai fidelă a faptului că actuala societate, din ce în ce mai secularizată,  cât și ofensiva furibundă din presă doresc reducerea la tăcere a mesajelor extrem de îndreptățite ale Bisericii. 

În concluzie, trebuie să spunem în mod limpede că nici un ierarh sau preot al Bisericii Ortodoxe nu se poate deconecta de la problemele oamenilor și, evident, într-o manieră obiectivă și imparțială, trebuie să atragă atenția asupra tuturor disfuncționalităților din societate, care îi pot afecta, în mod grav, atât pe creștinii ortodocși, cât și pe cei de alte confesiuni. 

Orice ierarh al Bisericii are, deci, legitimitatea să vorbească despre problemele stringente, care marchează viața oamenilor.

Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea tuturor înțelepciune și dreaptă socoteală care să îmbrace toate mesajele Bisericii în adevăr și lumină de netăgăduit!