Președintele Igor Dodon își nuanțează declarațiile privind România, afirmând că nu a fost și nu va fi antiromân și că este deschis dialogului, dar nu este de acord cu Unirea  Republicii Moldova cu România, scrie Unimedia.info.
 
Declarațiile lui Dodon vin în contextul în care, în Anul Centenarului, peste 120 de localități de peste Prut au semnat o declarație simbolică de Unire cu România, demers criticat până acum de liderul de la Chișinău.

„Nu. Categoric, nu. Eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată antiromân. Categoric, nu. Românii sunt prietenii, frații noștri. Dar eu sunt categoric antiunionist. Noi nu putem să fim antiromâni pentru că noi avem diferite etape de istorie comună. Ne place, nu ne place, au fost diferite etape. Din 1359 până în 1812, Moldova a fost o țară foarte mare. După 1812, când, într-a doua jumătate a secolului XIX a fost creată România, a fost recunoscut acest proces, inclusiv de Basarabia, care era parte a Imperiului Rus. Mai tragice, mai bune. Dar românii sunt prietenii noștri. Noi nu putem să fim antiromâni și nici nu ne dorim acest lucru. Dar noi suntem categoric antiunioniști și această abordare este a majorității covârșitoare a cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Dodon într-un interviu acordat reporterilor de la liberatatea.ro.

Dodon a declarat și  că înainte mergea des în  România, însă, de când e în politică, ultima dată a făcut-o acum două săptămâni.

„În ultimii șapte sau cinci ani, prima oară am fost în România cu două săptămâni în urmă când am trecut prin aeroportul din București în drum spre muntele Athos. Eu sunt deschis colaborării. Am transmis acest mesaj și conducerii României. Dacă ei consideră, din careva argumente politice pentru ei, că nu este timpul, este decizia lor. Noi suntem deschiși pentru dialog”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews