ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Igor Dodon își nuanțează declarațiile privind România, afirmând că nu a fost și nu va fi antiromân și că este deschis dialogului, dar nu este de acord cu Unirea  Republicii Moldova cu România, scrie Unimedia.info.
 
Declarațiile lui Dodon vin în contextul în care, în Anul Centenarului, peste 120 de localități de peste Prut au semnat o declarație simbolică de Unire cu România, demers criticat până acum de liderul de la Chișinău.

„Nu. Categoric, nu. Eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată antiromân. Categoric, nu. Românii sunt prietenii, frații noștri. Dar eu sunt categoric antiunionist. Noi nu putem să fim antiromâni pentru că noi avem diferite etape de istorie comună. Ne place, nu ne place, au fost diferite etape. Din 1359 până în 1812, Moldova a fost o țară foarte mare. După 1812, când, într-a doua jumătate a secolului XIX a fost creată România, a fost recunoscut acest proces, inclusiv de Basarabia, care era parte a Imperiului Rus. Mai tragice, mai bune. Dar românii sunt prietenii noștri. Noi nu putem să fim antiromâni și nici nu ne dorim acest lucru. Dar noi suntem categoric antiunioniști și această abordare este a majorității covârșitoare a cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Dodon într-un interviu acordat reporterilor de la liberatatea.ro.

Dodon a declarat și  că înainte mergea des în  România, însă, de când e în politică, ultima dată a făcut-o acum două săptămâni.

„În ultimii șapte sau cinci ani, prima oară am fost în România cu două săptămâni în urmă când am trecut prin aeroportul din București în drum spre muntele Athos. Eu sunt deschis colaborării. Am transmis acest mesaj și conducerii României. Dacă ei consideră, din careva argumente politice pentru ei, că nu este timpul, este decizia lor. Noi suntem deschiși pentru dialog”.