ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O rachetă intercontinentală masivă s-a aflat în centrul atenției la repetițiile Armatei Ruse pentru ceremonia de Ziua Victoriei de luna viitoare. Este de așteptat ca Vladimir Putin să vrea să anunțe pe 9 mai „succesul” invaziei ruse din Ucraina, pentru aceasta etalând încă din săptămâna Patimilor racheta balistică „Satan II”, capabilă să poarte focoase nucleare către ținte din UE și SUA. Un avertisment și o dovadă de grandomanie, totodată. Dar nu toate super-armele cu care se mândrește Rusia s-au demonstrat performante până la capăt - în săptămâna Patimilor Paștilor catolice, nava-amiral Moskva, cea mai mare amenințare a Armatei Ruse din Marea Neagră, a fost scufundată de rachete ucrainene, cu un posibil ghidaj occidental, după cum a relata ActiveNews.

În această săptămână, în Rusia, mii de soldați au participat la o repetiție pentru ceremonia de Ziua Victoriei, care va avea loc pe 9 mai, până când Putin ar fi vrut ca forțele sale să fi dat o lovitură hotărâtoare în Ucraina, scrie The Mirror.

Pe lângă soldați, tancuri și alte echipamente militare, racheta balistică intercontinentală a fost cea care a ieșit în evidență la repetiții. A fost o demonstrație de forță și o reamintire a ceea ce este în joc, în timp ce tensiunile continuă să mocnească între Rusia și Occident.

Lansatorul de rachete RD-24 este capabil să trimită simultan până la zece focoase nucleare către ținte din Europa sau Statele Unite. VIDEO

 
Se înțelege că ofensiva lui Putin în Ucraina a durat mult mai mult decât se aștepta președintele războinic, în timp ce forțele ucrainene s-au încrâncenat pentru a zădărnici și respinge o armată rusă care, uneori, a părut lipsită de moral și tactică.

Evenimentul Ziua Victoriei este organizat în fiecare an în Rusia pentru a marca înfrângerea Germaniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când forțele lui Iosif Stalin au dus o luptă lungă și dificilă împotriva naziștilor.

Acum, decenii mai târziu, celebrarea din acest an va avea o semnificație suplimentară, având loc în timpul bombardamentelor Rusiei asupra orașelor ucrainene, în încercarea de a le forța să se supună.

La începutul acestei luni, Rusia și-a retras trupele din nordul Ucrainei și din jurul capitalei Kiev, dar se pare că a fost vorba de o reorganizare a forțelor, un nou impuls al invaziei începând acum în est.

Rusia a suferit o lovitură umilitoare odată cu scufundarea navei sale amiral în Marea Neagră, Moskva, săptămâna trecută, iar de atunci a ripostat cu un bombardament puternic al orașelor.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat că Rusia a început luni „bătălia din Donbas” în estul Ucrainei și că o „foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă”.

„Nu contează câte trupe rusești vor trimite acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra”, a promis el într-un discurs video.

Șeful de stat major al lui Zelenski, Andriy Yermak, a numit-o „a doua fază a războiului” și i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor pot ține piept ofensivei.

„Credeți în armata noastră, este foarte puternică”, a îndemnat el.

Presa ucraineană a relatat o serie de explozii, unele puternice, de-a lungul liniei frontului în regiunea Donețk, iar bombardamente au avut loc în Marinka, Slaviansk și Kramatorsk.

Oficialii locali ucraineni și mass-media locale au declarat, de asemenea, că s-au auzit explozii în Harkov, în nord-estul Ucrainei, Mykolaiv, în sud, și Zaporizhzhia, în sud-est.

Oficialii ucraineni au declarat că bombardamentele rusești au ucis luni patru persoane în regiunea Donețk, în timp ce un bărbat și o femeie au fost uciși în Harkov când obuze au lovit un loc de joacă din apropierea unei clădiri rezidențiale.

Aceștia au declarat că un atac cu rachete rusești a ucis, de asemenea, șapte persoane în Lviv, primele victime civile în orașul din vestul țării, aflat la aproximativ 65 km de Polonia.

Cel mai înalt oficial de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că forțele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană „de-a lungul aproape întregii linii de front din regiunile Donețk, Luhansk și Harkov” luni dimineață.

Respinsă de rezistența ucraineană în nord, Moscova și-a reorientat ofensiva terestră în cele două provincii estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de „Donbas”, lansând în același timp lovituri de la distanță asupra altor ținte, inclusiv asupra capitalei Kiev.