ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce guvernul de la Budapesta anunță noi măsuri fiscale pentru stimularea natalității, încurajând familiile să aibă copii, la București, politicienii se pun de-a curmezișul în cazul unui proiect legislativ prin care urma să fie majorată alocația pentru copii. Deși guvernul a anunțat încă din 2017 că se vor majora alocațiile pentru copii, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Mai mult, parlamentarii coaliției aflată la putere au dat o nouă lovitură familiilor, votând zilele trecute împotriva creșterii alocațiilor pentru copii. Aceiași politicieni care s-au scandalizat după ce Austria a decis să nu mai acorde alocații copiilor străinilor nerezidenți pe teritoriul austriac.

Potrivit evz,  senatorii PSD-ALDE-UDMR au votat împotriva dublării alocației pentru copii și indexării alocației cu rata infl ației. Până când va decide Camera Deputaților, for decizional, alocația pentru copii rămâne la nivelul stabilit în 2015: 200 de lei pentru copiii până în 2 ani și 84 de lei lunar pentru copiii între 2 și 18 ani.
 Când proiectul de lege a fost supus la vot, săptămâna trecută, senatorii l-au respins. Unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul liberal Robert Sighiartău s-a declarat dezamăgit de rezultat. „Senatorii au votat cu cinism împotriva copiilor, fără niciun argument. Au tăcut și au votat pe furiș. Am depus anul trecut la Camera Deputaților două propuneri legislative care vizează creșterea alocației pentru copii și indexarea alocației cu rata inflației. Am adus argumente demografice pentru susținerea acestor propuneri și am prezentat un calcul pentru a se cunoaște și impactul bugetar. Cred că primul program pentru familii trebuie să fie acesta, fiindcă îi vizează pe toți copiii din România și este unul activ, unul social și unul necesar”, a declarat, duminică, Sighiartău. Acesta speră că în Camera Deputaților se va da un vot pozitiv.

În țările UE, cea mai mică alocație este de 100 de euro

România este la coada clasamentului din Uniunea Europeană în privința cuantumului alocației. Cele mai mari alocații sunt în Olanda: 273 de euro. Pe locul al doilea, se află Italia, cu 258 de euro. În Suedia alocațiile variază între 120 euro și 218 euro pentru un copil, în funcție de numărul de minori din familie. Germania plătește câte 164 euro, iar în Finlanda pornesc de la 104 euro pe lună pentru primul copil și ajung până la 189 de euro pentru al cincilea.

În urma participării la dezbaterile privind bugetul de stat, ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o serie de declarații despre momentul în care va fi aplicată majorarea alocațiilor. Majorarea alocațiilor este pe agenda actualului guvern, a declarat luni ministrul Muncii, Marius Budăi. Cu toate că susține că majorarea alocațiilor se va aplica, ministrul nu a putut să dea un termen exact. „Am să mă abțin de la declarații politice. Asigurarea unui trai mai bun clar că îl facem și avem aceste majorări de pensii și salarii. Este în atenția noastră și majorarea acestei alocații, dar în grija Ministerului Muncii sunt foarte multe categorii”,  a declarat Marius Mudăi.