ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă România și Ucraina nu reușesc de doi ani să lege Suceava de Cernăuți, printr-o cursă feroviară, slovacii fac deja primul pas. Slovacia a anunțat că un tren care va lega Košice (Slovacia) de Mucacevo (Ucraina) va avea prima cursă pe 9 iunie.
 
Călătoria cu  trenul din Košice spre Mucacevo va costa circa 7,5 euro, informează  site-ul oficial al Companiei „Ukrzaliznytsy”  (Căile ferate ale Ucrainei), citat de Agenția BucPress.

De la Mucacevo spre  Slovacia se va merge pe  calea  ferată cu ecartament  european în 4 ore. 

Partea  slovacă  a declarat că noua cursă  va conecta nu numai orașele ucrainene și slovace, dar, de asemenea, va permite pasagerilor să se transfere în mod convenabil pe alte rute. Cei care vin din Slovacia vor avea posibilitatea să se deplaseze pe trenuri în direcția Odessa, Kiev, Harkiv și Lviv pe partea ucraineană, iar din Ucraina – pot  ajunge la Pryșhev, Bratislava și Praga.

În tot acest timp, discuțiile privind lansarea trenului Cernăuți – Suceava bat pasul pe loc, fără ca promsiunea făcută acum 2 ani de Kiev și București să se materializeze. Compania feroviară ucraineană nu planifică în viitorul apropiat să lanseze curse feroviare între orașele Cernăuți și Suceava cu transfer la Vadul Siret. Șeful Departamentului transportării de pasageri al Companiei a declarat recent că nu sunt vagoane suficiente, iar traficul de pasageri în direcția României este relativ scăzut.

„Spre România nu vom lansa deocamdată curse noi. Lansăm curse pe direcțiile cu un număr semnificativ de pasageri, așa cum e Polonia și Ungaria. Lansarea unei rute Cernăuți-Suceava a fost inițiată de Administrația regională de stat Cernăuți. Din păcate, nu poate fi realizată crearea unei asemenea rute. Nu avem locomotive suficiente și nici vagoane. Suntem disponibili pentru o colaborare cu conducerea regiunii pentru ca în comun, adică cu finanțare comună, să achiziționăm trenuri”, a specificat Oleksandr Krasnoștan.

Reamintim că în primăvara anului 2017 președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat introducerea perechilor de trenuri pe ruta Suceava-Cernăuți și în acest sens s-au desfășurat mai multe întâlniri atât între reprezentanți ai administrației cât și ai specialiștilor respectivi. Ministerele de resort din România și Ucraina chiar au semnat în luna mai a anului 2018 un protocol privind lansarea rutei. Totul a rămas doar pe hârtie.