Dacă România și Ucraina nu reușesc de doi ani să lege Suceava de Cernăuți, printr-o cursă feroviară, slovacii fac deja primul pas. Slovacia a anunțat că un tren care va lega Košice (Slovacia) de Mucacevo (Ucraina) va avea prima cursă pe 9 iunie.
 
Călătoria cu  trenul din Košice spre Mucacevo va costa circa 7,5 euro, informează  site-ul oficial al Companiei „Ukrzaliznytsy”  (Căile ferate ale Ucrainei), citat de Agenția BucPress.

De la Mucacevo spre  Slovacia se va merge pe  calea  ferată cu ecartament  european în 4 ore. 

Partea  slovacă  a declarat că noua cursă  va conecta nu numai orașele ucrainene și slovace, dar, de asemenea, va permite pasagerilor să se transfere în mod convenabil pe alte rute. Cei care vin din Slovacia vor avea posibilitatea să se deplaseze pe trenuri în direcția Odessa, Kiev, Harkiv și Lviv pe partea ucraineană, iar din Ucraina – pot  ajunge la Pryșhev, Bratislava și Praga.

În tot acest timp, discuțiile privind lansarea trenului Cernăuți – Suceava bat pasul pe loc, fără ca promsiunea făcută acum 2 ani de Kiev și București să se materializeze. Compania feroviară ucraineană nu planifică în viitorul apropiat să lanseze curse feroviare între orașele Cernăuți și Suceava cu transfer la Vadul Siret. Șeful Departamentului transportării de pasageri al Companiei a declarat recent că nu sunt vagoane suficiente, iar traficul de pasageri în direcția României este relativ scăzut.

„Spre România nu vom lansa deocamdată curse noi. Lansăm curse pe direcțiile cu un număr semnificativ de pasageri, așa cum e Polonia și Ungaria. Lansarea unei rute Cernăuți-Suceava a fost inițiată de Administrația regională de stat Cernăuți. Din păcate, nu poate fi realizată crearea unei asemenea rute. Nu avem locomotive suficiente și nici vagoane. Suntem disponibili pentru o colaborare cu conducerea regiunii pentru ca în comun, adică cu finanțare comună, să achiziționăm trenuri”, a specificat Oleksandr Krasnoștan.

Reamintim că în primăvara anului 2017 președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat introducerea perechilor de trenuri pe ruta Suceava-Cernăuți și în acest sens s-au desfășurat mai multe întâlniri atât între reprezentanți ai administrației cât și ai specialiștilor respectivi. Ministerele de resort din România și Ucraina chiar au semnat în luna mai a anului 2018 un protocol privind lansarea rutei. Totul a rămas doar pe hârtie.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews