ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul japonez a suspendat un alt lot de vaccinuri Moderna după ce într-unul dintre flacoane a fost găsit un material negru, potrivit autorităților. Un farmacist din Kanagawa a raportat că a găsit mai multe particule negre într-un flacon, informează Epoch Times.

Takeda Pharmaceutical Co. Ltd., un producător de medicamente care distribuie vaccinurile Moderna în Japonia, a declarat că aproximativ 3.790 de persoane au primit deja vaccinul din lotul suspendat.

Incidentul vine după ce țara a suspendat peste 2,6 milioane de doze la începutul acestei luni din cauza unor îngrijorări similare, în valoare de circa 40 de milioane de dolari.
 

Doi bărbați în vârstă de 30 de ani au murit luna aceasta la câteva zile după ce au primit o a doua doză din unul dintre loturile suspendate.

Okinawa, o prefectură care cuprinde peste 150 de insule din Japonia, a anunțat într-o declarație pe 29 august că a suspendat utilizarea vaccinurilor Moderna la un centru de vaccinare important din orașul Naha după ce "au fost depistate substanțe străine", a relatat The Japan Times.

De asemenea, în prefectura Gunma, situată la nord de Tokyo, loturile contaminate au fost suspendate din cauza unor îngrijorări similare, deși un oficial a precizat că vor continua să distribuie "loturi care nu sunt afectate de incident".

Potrivit unui oficial din Kanagawa, Takeda a colectat flaconul cu contaminantul suspectat. Distribuitorul nu a răspuns la o solicitare de comentarii până la ora transmiterii știrii.

Ministerul japonez al Sănătății, citând o investigație a Takeda, a declarat la 1 septembrie că flaconul trimis la Kanagawa provenea dintr-un lot diferit de celelalte, iar materialul de cauciuc al dopului pare să fi intrat în el în timpul procesului de fabricație.

Moderna a anunțat, de asemenea, într-o declarație, că această contaminarea s-ar putea datora unei probleme de fabricație pe una dintre liniile de producție de la unitatea sa de producție sub contract din Spania, operată de Rovi, cu sediul la Madrid.

Un purtător de cuvânt al Rovi - care îmbuteliază vaccinurile Moderna pentru piețele din afara Statelor Unite - a declarat că societatea a lansat o investigație privind un incident anterior care a implicat 1,63 milioane de doze, dar nu a publicat o actualizare a investigației până în prezent.

Fabrica spaniolă a primit instrucțiuni de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) la 27 august să continue să producă vaccinurile, după ce oficialii nu au găsit un motiv pentru a solicita o suspendare temporară a producției în urma unei evaluări inițiale.

Oficialii au declarat că a fost administrat un număr necunoscut de doze din loturile afectate anterior.

Moderna a confirmat, într-o declarație comună din 28 august, că a fost notificată de Takeda și a lansat o investigație, afirmând că lucrează "cu promptitudine" cu compania japoneză pentru a rezolva incidentele.

Mai mult de 1.000 de persoane din Japonia ar fi murit după ce au primit un vaccin COVID-19, inclusiv 11 de la Moderna. Ministerul Sănătății din această țară a declarat că nu a stabilit o legătură de cauzalitate între vaccin și decese, iar oficialii au declarat că a fost administrat un număr necunoscut de doze din loturile afectate anterior.

Moderna a confirmat într-o declarație comună din 28 august că a fost notificată de Takeda și a lansat o investigație, spunând că lucrează "cu promptitudine" cu compania japoneză pentru a rezolva incidentele.