ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefa guvernului Serbiei, Ana Brnabic, a declarat marți că nu este nici optimistă, nici pesimistă în ceea ce privește participarea compatriotului său, tenismanul Novak Djokovici, la Australian Open, dar speră că o decizie finală va fi luată în curând, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres

Djokovici, numărul unu mondial al tenisului masculin, se confruntă cu amenințarea de a fi reținut de guvernul federal pentru a doua oară și expulzat din Australia, în ciuda unei hotărâri judecătorești de luni, care a desființat o decizie anterioară de a-i fi anulată viza.

„Sper că decizia finală va fi anunțată în curând. Incertitudinea nu este bună pentru nici una dintre părțile interesate, nici pentru Djokovici, nici pentru Australian Open”, a declarat Ana Brnabic într-un interviu acordat agenției Reuters.

Ea a spus că nu este „nici optimistă, nici pesimistă” că lui Djokovic i se va permite să rămână în Australia, unde el ar încerca să câștige pentru a 21-a oară un turneu de Mare Șlem, ceea ce ar fi un record.

Ana Brnabic, care a discutat luni seara cu omologul său australian Scott Morrison, a declarat ca guvernul său este gata să ofere garanții că Djokovici va respecta reglementările locale în timp ce se află în Australia.

Nerezidenții care nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 nu pot intra în Australia decât dacă au o derogare. Djokovici, care nu este vaccinat, și-a bazat derogarea pe faptul că a contractat virusul luna trecută. Guvernul a susținut că în cazul său derogarea a fost inadecvată și i-a anulat viza d intrare în Australia, însă un tribunal din Melbourne a anulat respectiva decizie.

Întrebată în legătură cu prezența lui Djokovici la un eveniment organizat de Asociația de Tenis din Belgrad pe 17 decembrie, la o zi după ce a fost testat pozitiv, Brnabic a spus că tenismenul ar fi „încălcat în mod clar regulile” de carantinare dacă ar fi cunoscut rezultatul testului înainte de evenimentul la care a participat. Însă, având în vedere că există teste Covid al căror rezultat nu este comunicat în aceeași zi, este foarte probabil ca Djokovici să se fi testat pe 16 decembrie, iar pe 17 să nu-i fi venit încă rezultatul. Dacă era asimptomatic, a participat la evenimentul Asociației de Tenis din Belgrad fără să știe că e infectat. „Nu știu când a primit rezultatul testului, când l-a citit”, a recunoscut premierul Brnabic, spunând că este nevoie de clarificări suplimentare. 

Disputa privind agenda lui Djokovici din ultimele săptămâni a apărut după ce autoritățile și presa din Australia investighează o nouă pistă privind presupuse deplasări pe care tenismenul nu ar fi trebuit să le facă. Guvernul federal nu a renunțat la obsesia de a-l expulza pe nonconformistul nevaccinat și îi caută nod în papură la dosarul cu formalitățile de intrare în țară, printre care și presupuse inadvertențe între ceea ce a declarat în scris și ceea ce a făcut de fapt sârbul înainte de a se îmbarca pentru a ajunge la Melbourne.