ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:00 Numeroși australieni de origine sârbă s-au adunat, luni seară, în fața sediului firmei de avocatură care l-a reprezentat pe Novak Djokovici, după ce au apărut informații neconfirmate că tenismenul ar fi fost arestat din nou. Forțele de ordine au folosit spray cu piper împotriva protestatarilor adunați în jurul unei mașini care părăsea clădirea ce găzduiește birourile avocaților lui Novak Djokovici. Citiți continuarea.

ACTUALIZARE 17:50 În primul mesaj postat pe Facebook după ajungerea sa în Australia, Novak Djokovici le mulțumește fanilor pentru că au fost alături de el și l-au încurajat să continue cu fermitate. El a anunțat că va rămâne în Australia și va juca la turneul de Mare Șlem. De asemenea, părinții lui au făcut declarații de la Belgrad despre câștigarea procesului contra anulării vizei fiului lor: „Aceasta este cea mai mare victorie din cariera sa, este mai mare decât orice Grand Slam!”, consideră mama sportivului. „Aceasta este o victorie uriașă pentru Novak, pentru familia sa și pentru lumea liberă!”, a spus și tatăl lui Novak. Citiți declarațiile celor trei în articolul dedicat

ACTUALIZARE:  Novak Djokovic a câștigat procesul cu autoritățile australiene, iar judecătorii au decis că acesta poate fi lăsat să părăsească locația în care era ținut în carantină și își poate primi pașaportul. Așadar, tenismenul în vârstă de 34 de ani, numărul 1 în topul ATP, este liber să părăsească Hotel Park, acolo unde și-a petrecut ultimele patru nopți alături de refugiați și alte persoane aflate în carantină, transmite Antena3.

Cu toate acestea,  avocatul guvernului, Christopher Tran, a declarat judecătorului după pronunțarea hotărârii că ministrul pentru Imigrație, Cetățenie, Servicii pentru Migranți și Afaceri Multiculturale, Alex Hawke, "va lua în considerare o viitoare anulare" a vizei, conform AP News.

Acest lucru ar însemna că Djokovic s-ar putea confrunta din nou cu deportarea și ar putea rata Australian Open, care începe pe 17 ianuarie.

 
ACTUALIZARE 12:00:  Pentru moment, ministrul imigrației, Alex Hawke, nu va lua o decizie privind anularea vizei lui Djokovic.

Hawke a avut la dispoziție patru ore pentru a-și folosi puterea personală în temeiul Legii privind migrația, dacă guvernul dorea să încerce să-l țină pe campionul de tenis în detenție.
 
Dar guvernul a decis să nu ia o decizie în termenul de patru ore, ceea ce înseamnă că Djokovic este liber să plece. Dar nu i se dă drumul. Ceea ce a făcut ca tensiunea să crească în jurul Centrului de detenție în care în acest moment este reținut abuziv.
 
Este de așteptat ca Hawke să ia o decizie privind anularea vizei mâine, potrivit cotidianului The Age.
 
ACTUALIZARE 13:00: Postul de televiziune 7News din Melbourne a transmis din fața biroului avocatului, unde se se află un număr mare de forțe de ordine. VIDEO:
Același post din Melbourne a confirmat astăzi că tenismenul Nick Kyrgios - vaccinat - a fost testat pozitiv la COVID-19 și se retrage de la Sydney Tennis Classic. Nu se știe dacă sportivul va mai putea participa la Australian Open, care începe de azi într-o săptămână. Acum cine mai constituie „un pericol pentru oameni” pentru că e nevaccinat?
 
 
FANII LUI NOVAK CER ELIBERAREA STARULUI transmite Daily Mail împreună cu alte imagini de la fața locului:

ȘTIREA INIȚIALĂ: A început PROCESUL kafkian al lui NOVAK DJOKOVIC. ActiveNews preia transmisia ÎN DIRECT de la Melbourne din sala de judecată. În fapt, Curtea australiană a blocat transmisia din „motive tehnice” pentru publicul general. O televiziune sârbă din Republica Srpska a reușit să obțină legătura și noi am redat imaginile prin intermediul acesteia. ACTUALIZARE: Am schimbat transmisia din motive tehnice.

O primă victorie (temporară): Judecătorul Anthony Kelly, care audiază apelul lui Novak Djokovic împotriva deportării, a ordonat ca Forțele de Frontieră Australiane să-l elibereze pe starul tenisului dintr-un centru de detenție pentru imigranți din Melbourne, astfel încât să poată urmări ședința virtuală în instanță în urma unei serii de probleme tehnice. Novak a fost încurajat duminică de suporteri sârbi, din stradă, după cum ActiveNews a publicat în cursul zilei (foto/video aici).

Ordinul este valabil pentru luni „și în fiecare zi după aceea, inclusiv la pronunțarea Hotărârii, pentru a-i permite să rămână acolo până la încheierea fiecărei audieri și pentru a-și asigura revenirea în siguranță la detenție la încheierea fiecărei audieri.”, informează reporterul Rohan Smith de la News.com.au.


Sârbul se apără exemplar prin echipa lui de avocați. Avocatul lui Djokovic, Nicholas Woods, l-a acuzat pe delegatul guvernului australian de "o lipsă totală de probe" atunci când li s-a cerut să explice de ce există motive pentru anularea vizei.

Wood spune că, în conformitate cu cerințele privind cererea de viză, DjokovicI a făcut o declarație de scutire medicală de la vaccinare, așa cum i se cerea și nu era obligat să furnizeze dovezile pentru acea scutire medicală. El a spus că este evident fals să se sugereze că sunt necesare dovezi medicale.

Dar el a menționat că Djokovici a furnizat în cele din urmă acele dovezi.

Avocații liderului mondial mai susțin că Djokovici nu a fost informat din timp că viza îi este anulată și că, în conformitate cu legea migrației, ar fi trebuit să știe acest lucru, pentru a se putea apăra.

Nicholas Wood spune că dovezile medicale pentru scutirea lui Novak Djokovici au fost trimise înainte de a zbura în Australia pentru Australian Open, redă ȘtiripeSurse.

Ora 2.55, ora României. Momentan conexiunea a căzut. Se așteaptă revenirea ei.

3.10. S-a reluat transmisia în direct. Sonorizarea lasă de dorit.

Judecătorul de la Curtea de Circuit, Anthony Kelly, a remarcat că Djokovic le-a oferit oficialilor de pe aeroportul din Melbourne o scutire medicală acordată de Tennis Australia, care organizează turneul care începe pe 17 ianuarie, și două comisii medicale, consemnează și EvZ. „Punctul pentru care sunt oarecum agitat este întrebarea ce ar fi putut face acest om mai mult?” l-a întrebat Kelly pe avocatul lui Djokovic, Nick Wood. Wood a fost de acord cu judecătorul australian că Djokovic nu ar fi putut face mai mult. 

4.00. După cum informează Eurosport avocatul lui Djokovic a reiterat că tenismenul are un anumit nivel de imunitate naturală pentru că a suferit recent de covid-19. Nicholas Wood a declarat că vaccinarea nu este recomandabilă în aceste condiții și ar avea o utilitate limitată pentru cineva care a fost recent infectat cu COVID-19, la care se adaugă posibilele riscuri de reacții adverse. Adică, din motive medicale, Djokovic nu poate fi vaccinat oricum și de aceea a cerut o scutire temporară de la vaccin.

Judecătorul discută cu avocatul și pare să susțină aceeași idee și anume că dacă Novak va câștiga și va fi eliberat, autoritățile nu ar trebui să îl rețină din nou pentru un alt motiv similar.

4.30. Se pronunță Christopher Tran, în numele Ministrului Afacerilor Interne.

„Djokovic este nevaccinat și prezintă un risc pentru oameni și pentru sistemul de sănătate din Australia”, a declarat Guvernul într-un document de 13 pagini depus la Tribunal.

Afirmația frizează absurdul kafkian știut fiind deja prin certificări științifice că orice vaccinat transmite boala, se îmbolnăvește și chiar și moare, cu tot cu mască.

La orele 5 ora României, Curtea a intrat într-o pauză de o oră și 15 minute. Revenim cu noutăți în cursul dimineții. Pe canalul YouTube Platform1Melbourne - ne informează un cititor - puteți urmări alte filmări din afara Tribunalului și a Centrului de detenție, cu sârbi arătându-și fireasca solidaritate. Ca și românii! Vedeți AICI FOTOGRAFIA NOPȚII.

CONTEXT

Nr. 1 mondial al tenisului, Novak Djokovic, nevaccinat Covid și un opozant al vaccinării obligatorii, este reținut de miercuri de către autoritățile australiene după ce i s-a interzis să intre în țară pentru a participa la Australian Open, deși avea o viză aprobată în acest sens, conform normelor solicitate de Ministerul Sănătății din Australiei.

El și-a petrecut Crăciunul (sârbii sărbătoresc pe data de 7 decembrie, pe stil vechi) închis, dar cu o slujbă susținută în stradă de sârbii din Melbourne, după ce i s-a refuzat mutarea solicitată oficial chiar de către statul sârb, și cu un meniu compus din pâine mucegăită și mâncare cu viermi.

Prin decizia arbitrară a autorităților totalitarist-vacciniste din Australia, Novak Djokovic a devenit și un simbol mondial al mișcării anti-vaccinare obligatorie.

ActiveNews a sintetizat duminică un interviu-investigație care face mare vâlvă în presa australiană, pe alocuri încă liberă. Interviul tânărului reporter sportiv australian Paul Sakkal de la The Age, preluat și de Adevărul a fost distribuit și de Ben Rothenberg, un jurnalist cu o reputație internațională. Iată concluziile discuției:


Într-o primă fază, când a fost întrebat despre sosirea lui Djokovici în Australia, prim-ministrul Scott Morrison a spus că, dacă Nole are scutire medicală, atunci va intra în Australia, ca orice alt om care deține un asemenea document. Ulterior însă, Morrison și-a schimbat radical discursul, când a văzut furtuna stârnită de postarea lui Nole pe Instagram, din care reieșea că a pornit spre Melbourne. 

*Alți trei jucători au intrat deja în Australia, pe baza unei scutiri identice cu cea pe care a primit-o Djokovici. Unde s-a făcut însă diferența? Acești jucători nevaccinați, scutiți de două comisii care le-au analizat dosarele, aveau mai multe acte doveditoare că nu se pot vaccina. Semnate de mai mulți medici. Prin comparație, Nole a avut un singur document de scutire, cu antetul Federației Australiene de Tenis. 

*S-au format două comisii, pentru a analiza cererile jucătorilor nevaccinați care voiau să joace la Australian Open, pe baza unor scutiri medicale. O comisie a fost din partea Tennis Australia (n.r. - federația de tenis), formată de imunologi și epidemiologi. Iar cealaltă comisie medicală a fost formată de Statul Victoria, din care făceau parte alți experți. Dosarele primite de aceste comisii (n.r. - 26 în total) nu conțineau numele solicitantului și nici țara lui de origine. Practic, experții din aceste două comisii nu știau dacă analizează dosarul de scutire depus de Djokovici sau de alt jucător. Aceste două comisii au aprobat, în unanimitate, dosarul lui Djokovici pentru scutire medicală de la vaccinare.

N-a existat nici măcar un om care să se fi opus acordării scutirii medicale. Iar directorul Australian Open, Craig Tiley a ținut foarte mult să evidențieze componența acestor comisii, spunând că era, practic, imposibil să ai oameni mai credibili, mai pricepuți decât cei care au analizat dosarele. Încă o dată: vorbim despre medici, cei mai buni în domeniile lor!

Acum, apare o întrebare: de ce, în ultimele două săptămâni, au fost lăsați în Australia doi jucători nevaccinați, folosindu-se de o scutire identică, exact ca cea primită de Djokovici?”

TRANSMISIA TELEVIZIUNII SÂRBEȘTI DIN RS: