ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În a doua zi de pelerinaj la hramul Sfintei Parascheva de la Iași, reprezentanții Mitropoloiei Moldovei și Bucovinei atestă că pelerinilor le-a fost îngrădit accesul pe timp de noapte la baldachinul Cuvioasei pe motivul carantinei nocturne și al lipsei certificatului de vaccinare. Având în vedere dimensiunea națională a pelerinajului și faptul că mulți credincioși sosesc cu trenul sau alte mijloace de transport la Iași inclusiv pe timp de noapte, pentru ca aceștia să nu aștepte în frig și să nu se aglomereze suplimentar în timpul zilei, Mitropolia sugerează să li se permită pelerinilor să se închine la orice oră. Legea ar trebui să fie interpretată în spiritul ei, adică de minimizare a riscurilor transmiterii infecției, iar nu în litera ei, adică blocarea circulației cu orice preț pe timp de noapte.  

„La Iași este o atmosferă frumoasă, liniștită, duhovnicească. Pelerinii sunt bucuroși după ce se închină la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Nu au fost incidente deosebite, cu excepția unor momente de astă-noapte, când, ținându-se cont de o interdicție generală de circulație în intervalul 22:00 - 05:00, au fost unii pelerini opriți pentru că nu aveau acel certificat „verde”. Aici, am dori să reînnoim acest apel, această rugăminte către autorități, ne dorim să existe o decizie care să aibă efect în plan practic, și anume să se interpreteze legea în spiritul ei, nu în litera ei. Motivația acestei interdicții a circulației pe timp de noapte este aceea de a proteja sănătatea oamenilor și de a limita răspândirea noului coronavirus. În momentul în care vine un pelerin noaptea și nu are acel certificat „verde”, dacă nu este lăsat să intre, el, împreună cu alți pelerini, creează, pe de o parte, aglomerație pe străzile orașului, așteptând să se facă ora 5 dimineața, apoi se adaugă la un rând care este mult mai mare în timpul zilei, evident, noaptea rândul este extrem de mic și, mai mult decât atât, la plecare, sigur, aglomerează apoi orașul. Astfel încât este mai logic, mai sănătos să fie lăsați pelerinii să se închine noaptea pentru că atunci lucrurile decurg mult mai repede și apoi să meargă fiecare în drumul său.

Sperăm să existe această înțelegere și să se ia o decizie punctuală în această privință, să se facă această derogare pentru pelerini. Noi precizăm, așa cum am zis încă de la început, că nu ne dorim ca accesul pelerinilor să fie restricționat pe nici un fel de motiv - nici ca anul trecut, pe motiv de domiciliu sau nu în Iași, nici pe alte motive care, sigur, nu pot să aducă decât tulburare și discriminare”, a transmis pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

ActiveNews a avertizat cu o săptămână în urmă asupra intențiilor autorităților pandemice de a folosi pașapoartele de vaccinare pentru a condiționa Biserica: Cîțu și Chirica vor să introducă PAȘAPORTUL DE VACCINARE ÎN BISERICĂ de Sfânta Parascheva. Precedentul odată creat acesta poate deveni regulă. ATENȚIE!