ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:05 Președintele României, Klaus Iohannis, le-a transmis social-democraților, în timpul consultărilor prin teleconferință, că îl desemnează din nou premier pe Ludovic Orban.

„Am promisiuni de la toate partidele politice că se vor implica în Parlament pentru a trece cu mare celeritate toate procedurile parlamentare. Posibil să avem deja mâine (sâmbătă - n.red.) votul de învestire a Guvernului Orban, un vot care se va da în condiții speciale, dar am toată încredere că Parlamentul are toate datele și posibilitățile pentru a trece cu bine prin această procedură. Mă aștept de la toți politicienii responsabili să fie parte a acestui efort comun, în așa fel încât să ne putem concentra 100% pe combaterea efectelor infecției cu coronavirus”, a afirmat șeful statului într-o declarație de presă.

Conform președintelui, toate partidele au propus la Executivul să fie condus de Ludovic Orban.

„Toată lumea a înțeles că suntem într-o situație specială, nu este loc de răfuileli politice, ci de soluții și foarte urgente. Am primit o singură propunere de prim-ministru, Ludovic Orbam pe care îl desemnez. Mă aștept de la toate partidele, de la toți politicienii, să fie parte a acestui efort de finalizare a acestei crize politice, să ne putem concentra 100% pe combaterea epidemei. Avem în momentul de față un guvern în funcțiune, guvernul Ludovic Orban, care a lucrat foarte serios și foarte bine, indiferent dacă a lucrat cu puteri depline sau interimar. Rezultatele se văd, avem relativ puține cazuri de infecție cu coronavirus în România”, a mai spus Klaus Ioghannis.

În prezent, Ludovic Orban este izolat la Vila Lac 1, după ce a intrat în contact cu Vergil Chițac, parlamentarul PNL confirmat cu coronavirus.

 
Știrea inițială

Klaus Iohannis începe, vineri, consultări, prin teleconferință, cu partidele în vederea desemnării unui nou premier. Decizia vine ca urmare a faptului că liderii PNL și senatorii liberali au  anunțat că intră în izolare la domiciliu după ce senatorul liberal Vergil Chițac a fost confirmat pozitiv cu coronavirus. 

Consultărrile au loc  în contextul în care Florin Cîțu și-a depus, joi, mandatul de premier desemnat pe motiv că nu a dorit să fie votat de liderii PSD și ALDE, Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu.
 
„Având în vedere situația actuală, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis să facă consultările cu partidele parlamentare, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru, prin sistem de teleconferință”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Conform programului anunțat de Administrația prezidențial, consultările încep cu liberalii de la ora 13. Vor urma de la ora 13,30 PSD, de la ora 14,00 USR, de la ora 14,30 UDMR, de la ora 15,00 PMP, de la ora 15,30 ALDE, de la ora 16,00 grupul parlamentar Pro Europa și de la ora 16,30 grupul parlamentar al minorităților naționale.

După consultări, președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe noua propunere de premier. Surse citate de PNL susțin că noul premier al României ar putea fi generalul Nicolae Ciucă.