ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A 69-a zi de război în Ucraina vine cu accente comice, pe lângă cele tragice. Un război al declarațiilor a izbucnit între Kiev și Berlin, pe fondul refuzului cancelarului Olaf Scholz de a vizita Ucraina (care făcuse gestul de a nu-l primi pe președintele german), asta deși guvernul său a aprobat trimiterea de armament către armata ucraineană. Oficialii de la Kiev se ceartă și cu cei de la Budapesta pe subiectul unor presupuse intenții revizioniste, pe care Ungaria le neagă. Războiul real continuă în Donbas, separatiștii lăudându-se că au ajuns în suburbiile orașelor Severodonețk și Lisiceansk. Rușii au reluat atacurile asupra combinatului Azovstal din Mariupol, după o încetare a focului destinată evacuării civililor. Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care permite interzicerea și desființarea partidelor pro-ruse, precum și o lege care permite trimiterea forțelor de apărare teritorială în afara regiunilor de unde au fost recrutate. Bărbații încorporabili din regiunea Cernăuți sunt obligați să aibă permanent asupra lor actele de identitate și livretul militar. Președintele croat Zoran Milanovic a anunțat că se va opune intrării Suediei și Finlandei în NATO. Mai multe detalii are istoricul George Damian:
 
„1. Ucraina a început o polemică aprigă cu Germania, ambasadorul ucrainean la Berlin l-a numit pe cancelarul german un „leberwurst ofensat”, deoarece Scholz refuză să viziteze Kievul câtă vreme președintele german nu a fost primit în Ucraina.

2. În Donbas au continuat luptele la sud de Izium, în direcția Slaviansk, pe acest front și-au făcut apariția mortiere grele ruse de calibru 240 mm. Conform separatiștilor din Lugansk, forțele acestora au ajuns în suburbiile orașelor Severodonețk și Lisiceansk.

3. Forțele ruse au reluat ieri atacurile asupra combinatului Azovstal din Mariupol, conform surselor ruse în perioada încetării focului când au fost evacuați civilii ucraineni din combinat, forțele ucrainene au ocupat noi poziții de tragere care au fost eliminate.

4. Parlamentul de la Kiev a adoptat ieri o lege care permite trimiterea forțelor de apărare teritorială în afara regiunilor de unde au fost recrutate (zvonul că s-ar putea întâmpla asta a stârnit o rebeliune a femeilor din orașul Huszt la sfârțitul săptămânii trecute).

5. Tot ieri Parlamentul de la Kiev a adoptat în a doua lectură legea care permite interzicerea și desființarea partidelor pro-ruse din Ucraina. Activitatea acestor partide a fost interzisă printr-o decizie a Consiliului Național de Securitate de la Kiev încă de la începutul conflictului, iar noua lege permite desființarea lor.

6. Continuă criza combustibililor din Ucraina, litrul de benzină a ajuns la 45 de grivne și este prevăzută o scumpire de până la 85 de grivne pe litru.

7. Bărbații încorporabili din regiunea Cernăuți sunt obligați să aibă permanent asupra lor actele de identitate și livretul militar pe care să le prezinte la cererea poliției sau poliției militare, conform șefului administrației militare regionale de la Cernăuți Serghei Osaciuk.
 

8. Secretarul Consiliului Național de Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a declarat luni că Ungaria a fost informată de intenția Rusiei de a ataca Ucraina înainte de declanșarea ostilităților, iar Budapesta și-a afirmat intenția de a prelua teritoriile ucrainene locuite de etnici maghiari. Budapesta a respins aceste acuzații și a cerut lui Danilov să-și retragă afirmațiile.

9. Președintele croat Zoran Milanovic a anunțat că se va opune intrării Suediei și Finlandei în NATO. Milanovic consideră că există alte priorități pentru NATO (precum rezolvarea crizelor din Balcani) înaintea aderării Finlandei și Suediei la alianță”, a scris istoricul George Damian pe Facebook.