ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul politic de la Chișinău, după decizia judecătorilor de a nu valida rezultatele scrutinului pentru primăria orașului, riscă să arunce în aer stabilitatea politică și economică pe care autoritățile din R. Moldova au încercat să o mențină în ultimii ani, în contextul războiului civil din Ucraina. Aceasta este concluzia ziaristului și istoricului George Damian care a comentat în exclusivitate pentru ActiveNews evenimentele din Republica Moldova. George Damian spune că  invalidarea alegerilor  locale are și „un potențial exploziv”, dacă ne gândim că Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, al cărui candidat este Andrei Năstase, a reușit în anii trecuți să organizeze ample manifestații de stradă.

„Decizia de anulare a alegerilor de la Chișinău nu este definitivă. Va fi atacată prin apel. Urmează să vedem decizia definitivă. Anularea alegerilor pentru primăria din Chișinău are un potențial exploziv pentru Republica Moldova, deoarece partidul  Platforma Demnitate și Adevăr a mai dovedit și în anii trecuți că are potențial să organizeze manifestații de masă. 

În toamnă, la Chișinău urmează alegeri parlamentare, astfel încât o eventuală vară fierbinte marcată de proteste va influența decisiv rezultatul acestui scrutin.

Echilibrul de forțe din Republica Moldova este extrem de instabil în acest moment și se află sub influențe profunde ale marilor actori din regiune - Rusia, SUA și UE. Sau, mai ales, sub semnul războiului civil din Ucraina. 

Cuvântul de ordine din ultimii ani în Republica Moldova a fost menținerea unei stabilități politice și economice pentru a se evita o revoluție asemănătoare celei din Ucraina.

Decizia justiției de anulare a alegerilor de la Chișinău câștigate de Andrei Năstase riscă să arunce în aer tocmai această politică de menținere a stabilității cu orice preț”, ne-a declarat istoricul George Damian.
Potrivit presei de la Chișinău, primarul ales al Capitalei, Andrei Năstase, urmează să conteste miercuri, la Curtea de Apel, decizia Judecătoriei Chișinău de a nu valida scrutinul. Andrei Năstase, care afirmă că această decizie a instanței reprezintă o uzurpare a puterii în stat, i-a îndemnat pe  oameni să vină în această după-amiază la Primăria Chișinău, la ora 17:30 pentru a manifesta.

„Ieri, s-a produs o uzurpare a puterii în stat, o uzurpare în direct(...)Am să semnez acum apelul la această hotărâre ilegală. Până acum nu avem hotărârea redactată a judecătoarei Berdilo. Noi am crezut că se emite o hotărâre motivată pe care să o putem contesta dimineață. O contestăm cu un apel preliminar, ca mai apoi să putem să  contestăm când vom avea hotărârea redactată și motivată”, a declarat Năstase.