ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


JK Rowling a acuzat-o pe premierul Scoției, Nicola Sturgeon, că „a călcat strâmb” drepturile femeilor și a declarat că primul ministru scoțian va fi tras la răspundere personal dacă revizuirea legilor privind transsexualitatea în Marea Britanie va duce la atacuri asupra fetelor, potrivit Telegraph.

Autoarea cărții Harry Potter a spus că doamna Sturgeon va fi vinovată pentru cazurile de „voyeurism, hărțuire sexuală, agresiune sau viol" care, în opinia ei, ar putea rezulta din faptul că le va permite scoțienilor să-și schimbe sexul legal prin simpla semnare a unei declarații.

Aceasta este cea mai recentă escaladare a unei remarcabile disensiuni între primul ministru și unul dintre cei mai proeminenți locuitori ai Scoției. La începutul acestei luni, doamna Rowling a distribuit o fotografie în care purta un tricou care o cataloga pe doamna Sturgeon drept „distrugătoare a drepturilor femeilor".

Scriind în The Sunday Times, doamna Rowling a acuzat-o pe Sturgeon că a făcut sugestia „extraordinară" că este împotriva persoanelor transexuale,  după ce a spus că bărbații prădători ar putea pretinde că se identifică drept femei în încercarea de a avea acces la spațiile destinate femeilor.

„Sturgeon respinge cu noblețe pe oricine se teme că noua sa legislație ar putea fi larg deschisă la abuzuri", a spus ea.

„Nimeni, cu excepția celor foarte naivi, nu poate să nu fie conștient de faptul că bărbații prădători sunt capabili să facă eforturi mari pentru a avea acces ușor la victime și au căutat adesea profesii sau un statut special care să le ofere camuflaj pentru activitățile lor."

Guvernul scoțian promovează o legislație prin Holyrood care ar face mult mai ușor pentru scoțieni să își schimbe sexul legal. 

În timp ce, în prezent, o persoană transsexuală are nevoie de un diagnostic medical de disforie de gen și de a trăi în „sexul dobândit" timp de doi ani pentru a-și schimba certificatul de naștere, doamna Sturgeon dorește să implementeze un sistem de „autoidentificare". 

Vârsta la care o persoană poate solicita un certificat de recunoaștere a sexului (GRC) ar urma să fie redusă de la 18 la 16 ani, în timp ce perioada în care o persoană trebuie să trăiască în „sexul dobândit" ar urma să scadă de la doi ani la trei luni.

Cei care susțin reformele consideră că legea nu va face nici o diferență în ceea ce privește capacitatea persoanelor de sex masculin de a avea acces la spațiile destinate femeilor.

„Rareori în politică este ușor de trasat o linie directă de la o singură decizie politică la răul pe care l-a făcut, dar în acest caz, va fi simplu", a declarat doamna Rowling. 

„Dacă o femeie sau o fată suferă de voyeurism, hărțuire sexuală, agresiune sau viol ca urmare a noilor reguli laxe ale guvernului scoțian, vina va aparține în mod direct celor de la Holyrood care au ignorat experții în domeniul protecției și militanții pentru femei. Și nimeni nu ar trebui să fie tras la răspundere mai mult decât primul ministru, „adevărata feministă" care calcă în picioare drepturile femeilor și fetelor."

Majoritatea deputaților din comisia pentru egalități de la Holyrood, care a analizat legislația, au votat recent pentru a susține propunerile. 

Cu toate acestea, doamna Rowling a declarat că deputații au refuzat să se întâlnească cu cinci femei supraviețuitoare ale violenței masculine care doreau să își explice îngrijorările. Comisia a găsit totuși timp să se întâlnească cu 17 persoane care s-au identificat ca fiind transsexuale.

Între timp, un nou sondaj a arătat că scoțienii sunt îngrijorați de acest plan. Doar 19 la sută susțin reducerea vârstei la care se poate obține un GRC la 16 ani, în timp ce 62 la sută se opun.