ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se retrag loturi de sirop de tuse pentru copii de la Johnson & Johnson's, după detectarea unor niveluri ridicate de dietilen glicol. Loturile afectate au fost vândute în Africa de Sud, Eswatini, Rwanda, Kenya, Tanzania și Nigeria, anunță Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Africa de Sud, transmite Reuters, citat de Știripesurse.

Retragerea urmează unui raport al autorității de reglementare din Nigeria, de miercuri, care a detectat pentru prima dată toxina într-un lot de sirop pentru copii Benylin.

Kenya și Nigeria au emis deja retrageri pentru același sirop, care este utilizat în tratamentul febrei fânului și al altor afecțiuni alergice care afectează tractul respirator superior.

Nivelurile ridicate de dietilen glicol din siropul de tuse au fost legate de moartea a zeci de copii

Kenvue, care deține acum brandul Benylin după separarea acestuia de J&J anul trecut, a declarat într-un comunicat că își desfășoară propria evaluare și colaborează cu autoritățile din domeniul sănătății pentru a determina un curs de acțiune.

”O revizuire a bazei noastre de date globale de siguranță pentru perioada dintre lansarea produsului în mai 2021 și până la 11 aprilie 2024 nu a identificat niciun eveniment advers grav pentru niciun lot de sirop pentru copii Benylin”, se arată în comunicat.

Nivelurile ridicate de dietilen glicol din siropul de tuse au fost legate de moartea a zeci de copii în Gambia, Uzbekistan și Camerun, începând cu 2022, într-unul dintre cele mai grave valuri de otrăvire din lume din cauza medicamentelor orale.

Ce este această substanță

Etilenglicol (denumit și mai simplu glicol sau denumirea IUPAC: 1,2-etandiol) este un compus organic din familia alcoolilor ce conține doi atomi de carbon într-o catenă saturată, de care se leagă două grupe hidroxil, fiind astfel un diol.

Este folosit în general ca și materie primă la fabricarea fibrelor de poliester și în industria textilă; un mic procent este folosit în antigeluri. Este un lichid incolor, inodor și cu gust dulce și are o toxicitate ridicată (este nociv în cazul ingestiei).