ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, s-a aflat vineri în vizită oficială la București, unde a susținut o conferință de presă comună alături de președintele Klaus Iohannis. Cu o zi în urmă, la un eveniment similar susținut împreună cu președintele Poloniei, Harris a izbucnit necontrolat în râs după întrebarea unei jurnaliste privind situația refugiaților. În urma criticilor virulente stârnite în presa americană și a reacției fostei responsabile de presă a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a scris și apoi a șters de pe Twitter că ar fi o catastrofă ca vicepreședintele SUA să devină vreodată președinte, Kamala Harris a fost mai sobră vineri la întrevederea cu președintele României, deși chicotelile nu i-au dat pace nici la București, dar fără a mai comite vreo gafă majoră.

„Doamna vicepreședinte a reconfirmat în cadrul discuțiilor noastre de astăzi angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington al NATO. Acest articol cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii alianțe. O spun cu foarte mare responsabilitate: NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României. Este un scenariu pe care cu toții dorim să îl evităm, dar noi, ca aliați - o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru - nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, așa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră", a precizat Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri la Palatul Cotroceni. VIDEO:
 
 
Independența energetică față de ruși, printr-o mai mare dependență față de americani

Criza energetică poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc prin investiții în sursele regenerabile, a afirmat, vineri, președintele Klaus Iohannis.

„Am analizat împreună cu doamna vicepreședinte și perspectivele securității energetice. Am fost de acord că această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc prin investiții în sursele regenerabile, în sectorul nuclear civil, prin diversificarea surselor, importuri de gaze naturale lichefiate și, evident, prin interconectare crescută”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de Agerpres

Iohannis a vorbit cu Harris despre VIZE și a rămas doar cu SPERANȚE

Conform președintelui, discuțiile bilaterale au avut în vedere și programul Visa Waiver pentru România. „Am discutat, de asemenea, chestiunea Visa Waiver pentru România și sperăm să avem rezultate și pe această linie”, a declarat Iohannis.

El i-a mulțumit vicepreședintelui SUA pentru prezența sa în România „în aceste momente de cumpănă” pentru comunitatea democratică și securitatea euro-atlantică pricinuite de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
 
Parteneriatul strategic, mai solid ca niciodată

„Vizita dumneavoastră, doamnă vicepreședinte, reflectă o dată în plus profunzimea și soliditatea parteneriatului strategic bilateral și angajamentul ferm al SUA pentru securitatea României și a aliaților de pe Flancul Estic. I-am transmis doamnei vicepreședinte aprecierea României pentru eforturile și leadership-ul SUA, ale președintelui Biden, ale domniei sale și ale întregii administrații de la Washington în acest context foarte complicat. (...) Am coagulat împreună un răspuns ferm și prompt, atât în planul asistenței pe multiple paliere pentru Ucraina și persoanele afectate de conflict, cât și în ceea privește sancțiunile aplicate Rusiei și măsurile de adaptare a posturii aliate în ansamblul său, mai ales pe Flancul Estic”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres

La rândul ei, Kamala Harris le-a mulțumit partenerilor români.

„Vă mulțumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea și curajul arătate în acest moment”, a spus vicepreședinta SUA.

Ea a adăugat că „o lume întreagă” a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaților ucraineni. Refugiați de care Kamalei Harris îi pasă foarte mult, după cum s-a putut observa cu prilejul vizitei de joi din Polonia, când vicepreședinta SUA a izbucnit în râs fără a se putea stăpâni după o întrebare a unei jurnaliste pe tema primirii refugiaților în SUA. 

Prietenul la nevoie se cunoaște: SUA sunt dedicate prieteniei și alianței cu România

Un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianță, a declarat, vineri, vicepreședintele SUA, potrivit Agerpres

"Statele Unite ale Americii sunt dedicate prieteniei și alianței cu România" a arătat ea și a amintit că în România există prezență militară americană prin rotație.
 
Vicepreședintele SUA a precizat că nu există în prezent informații că Rusia ar intenționa să atace România, iar un atac al Moscovei asupra unei țări membre NATO ar fi considerat un atac împotriva întregii alianțe nord-atlantice.

„SUA sunt angajate în prietenia cu România. Evaluăm situația în ceea ce privește comportamentul lui Putin. Noi suntem foarte fermi că un atac împotriva unor membri NATO este un atac împotriva tuturor”, a declarat Kamala Harris.

„Nu avem date că România ar fi țintită printr-o agresiune. Acest război declanșat împotriva Ucrainei a produs un rezultat vizibil, ferm, clar: unitatea NATO și hotărârea aliaților din NATO de a sta împreună și de a acționa împreună”, a mai afirmat vicepreședinta SUA, potrivit ȘpS.  

În ceea ce privește dislocarea de trupe suplimentare, vicepreședinta SUA a spus că "este o situație dinamică și vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menține stabilitatea în regiune".
 
SUA se axează pe diplomație și sancțiuni economice

Totuși, SUA nu doresc implicarea în războiul din Ucraina, făcând apel la o rezolvare diplomatică, amintind însă și de sancțiunile economice contra Rusiei

„De la început, SUA au încercat să se angajeze în activități diplomatice în mod dinamic și, din tot ce știm și din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenție să se implice în acțiuni diplomatice. Am văzut acest lucru și la conferința de la Munchen. Noi am menținut activitatea noastră. Am observat de la Putin minciuni, dezinformare și activități de agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomația este modalitatea de a se rezolva aceste probleme și să ne asigurăm că aliații noștri sunt puternici și că trebuie să existe consecințe serioase pentru responsabilitate, în ceea ce privește ceea ce face Rusia. De aceea am aplicat sancțiuni importante. Bineînțeles, moneda rusă a căzut și asta este încă o dovadă că măsurile pe care le-am luat sunt măsuri împotriva acțiunii revoltătoare a Rusiei”, a mai afirmat vicepreședinta SUA, în cadrul conferinței de presă comune cu președintele României.