ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis, a afirmat, joi, că este „nevoie de o îmbunătățire” a Constituției României, punctând că există o comisie specială care se ocupă de acest aspect în Parlamentul României. Declarația, foarte similară cu cea făcută recent de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a fost făcută de președintele republicii la finalul unei vizite efectuate la Spitalul Colentina din București.

„Cred că după atâția ani este nevoie de o îmbunătățire a Constituției, o modernizare a Constituției, însă nu îmi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. Este o temă foarte importantă, foarte sensibilă, dar, în același timp, extrem de atractivă pentru tot felul de scenarii și pentru tot felul de interpretări.

Până când nu avem ceva scris, un draft, și se lucrează în Parlament, într-o comisie specială pe asta, este greu de comentat, dar dacă mă întrebați așa direct - Da, sunt chestiuni pe care eu cred că trebuie să le lămurim în Constituție. Amintiți-vă că s-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate. Noțiunea nici nu există în Constituție. Deci trebuie să clarificăm cum, cine și când dizolvă Parlamentul. Ce înseamnă alegeri anticipate.
 
Sunt câteva chestiuni mai tehnice care sunt prevăzute în Constituție, așa cum s-au văzut lucrurile atunci când s-a scris Constituția, care în practică nu mai funcționează. Ca să vă dau un exemplu: un ministru interimar poate să stea 45 de zile, dar dacă criza durează 145 de zile, ce facem, rămânem fără Guvern, rămânem fără miniștri? Este absurd. Deci, astfel de lucruri care s-au întâmplat și am tras învățămintele trebuie să ducă la îmbunătățiri în textul Constituției.

Chiar poziția Președintelui, discuția există de când am scăpat de comunism și discuția este: „Vrem Președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem Președinte ales de Parlament, care are o poziție mai degrabă protocolară"? Sunt argumente pro și contra pentru ambele. Deocamdată, situația este cea în care suntem. Președintele este ales direct, are atribuțiile pe care le are. Această discuție nu se va tranșa prin media, sau prin televizor, sau nici măcar prin rețelele sociale. Această chestiune se poate tranșa numai prin discuții politice aprofundate între formațiunile care îi reprezintă pe români în Parlament. Dar discuția, vă spun de pe acum, este una foarte complicată, este una care va duce la foarte multă învolburare în spațiul public, dacă nu este abordată cu maximă răspundere. Deci, în principiu, da, sunt de părere că în Constituție este nevoie de anumite schimbări și da, este nevoie de discuții așezate și cu finalitate îndreptată spre a face statul să funcționeze mai bine”, a transmis Klaus Iohannis, citat de pagina web a Administrației Prezidențiale. 
 
Președintele a „uitat” să menționeze că o eventuală modificare a Constituției ar putea clarifica forma de guvernământ nu doar alegând între republică prezidențială și republică parlamentară, ci și între republică și monarhie constituțională, aceasta din urmă fiind forma perenă de organizare a statului până în 1948, când a fost înlăturată brutal și nejustificat de regimul comunist impus de Rusia.