ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul Univ. Dr. Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române și directorul Institutului de Sociologie al Academiei „Dimitrie Gusti”, la o aniversară, ne transmite La Mulți Ani luminoși și vorbește despre importanța apărării Familiei, ca instituție a națiunii. 

Pe 6 octombrie se împlinesc 9 ani de la înființarea ActiveNews, de ziua Marelui Român Petre Țuțea, și, totodată, 4 ani de la sabotarea Referendumului pentru Familie din 6-7 octombrie 2018, la care peste 3.500.000 de români s-au exprimat pentru consfințirea în Constituție a căsătoriei ca uniunea liber consimțită dintr-un bărbat și o femeie. Coaliția pentru Familie și Referendumul au fost torpilate din toate direcțiile dar, cu toate acestea, după cum am demonstrat la vremea respectivă, românul a fost în realitate câștigător, la plebiscit prezentându-se 33% din numărul real al cetățenilor cu drept de vot din România și nu 21% cât s-a susținut în mod fraudulos. Iar din aceștia, 91,56% au răspuns cu DA. Și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, dl Vasile Bănescu, ne-a dat dreptate la momentul acela: „Să nu uităm că au ieșit la vot aproape patru milioane de oameni. Dar numărul celor care ar fi putut vota nu este cel vehiculat, cel de 18 milioane. În România suntem deja mult mai puțini. Suntem în jur de 15 milioane; știm foarte bine că în diaspora nu se poate vota articulat, coerent, pentru că distanțele sunt uriașe și foarte puține. De aceea, consider că din punct de vedere moral acest Referendum a trecut”, a adăugat Vasile Bănescu, arătând că, „în niciun caz nu se pune problema unei așa zise victorii a progresismului în România” și că „majoritatea oamenilor din România, și, conform sondajelor, gândesc căsătoria și familia în termeni firești.”

Revenind la aniversarea ActiveNews, academicianul consideră că trebuie să mergem mai departe pe această cale, a apărării familiei și subliniează rolul benefic al tipului de presă practicat de noi, pentru societate:

ActiveNews trebuie să își asume căutarea răspunsului în termenii de astăzi la problemele perene ale societății românești, între care, bineînțeles, cea mai importantă este Familia. Familia este în clipa de față supusă unor agresiuni, unor operațiuni de deconstrucție, pur și simplu de demolare”, consideră academicianul în preambulul urării sale. Într-un asemenea context ActiveNews „are rolul unei direcții în presă care să-și asume scenariul divin al existenței, pentru că familia este creație divină, dumnezeiască”, spune reputatul sociolog.

„Cum știm foarte bine, o spune Părintele Stăniloae, familia este una dintre instituțiile create de Dumnezeu. Celălate sunt create prin colaborarea omului cu Dumnezeu, cum este statul și alte instituții. Dar familia este creație divină. Astfel încât, din acest punct de vedere, asumarea și apărarea acestui scenariu divin, dumnezeiesc, al unității bărbatului cu femeia, confirmată și consacrată în fața Sfântului Altar, adică în fața mărturiei divine, martorului dumnezeiesc, reprezintă o vocație nobilă. Și o presă care își asumă o astfel de vocație este, după părerea mea, nu numai o presă de absolută necesitate dar ea face parte din restaurarea normalității vieții obișnuite, a vieții așezată în structurile dumnezeiești, în ceea ce a creat Dumnezeu.

În al doilea rând aș vrea să spun că, după părerea mea, ActiveNews reușește să găsească în vremurile noi forme discursive adaptate, care ies în întâmpinarea unui nou tip de așteptare. Pentru că presiunile pe care le exercită noile media, atât televiziunile cât și social media (Facebook-ul etc), sunt extraordinare. Și în acest context, bineînțeles că o presă de orientare conservatoare este somată să-și adapteze structurile discursului la un asemenea mediu informațional. Or, din punctul acesta de vedere, ActiveNews are o contribuție extraordinară la renovarea sistemelor conceptuale, terminologice, a noțiunilor gândirii conservatoare, tradiționale. Păstrându-se, bineînțeles, înlăuntrul acestei orientări tradiționale și conservatoare. Adică, mai exact, a orientării care este așezată în cadrul învățăturilor Sfintei Scripturi. ActiveNews are și acest merit - că nu este puțin lucru să renovezi terminologia unui discurs tradițional, consacrat. Ceea ce arată în același timp că într-adevăr, gândirea aceasta conservatoare are și ea forță, deci putere adaptativă și mai mult decât atât, cum spuneam, putere inovatoare.

În al treilea rând cred că ActiveNews este importantă și pentru că ea compensează un foarte periculos gol. Un tip de presă cum este ActiveNews este așteptat. Există în conștiința și spiritualitatea publică de peste tot din lume, în clipa de față, o exigență nerostită, neexprimată care ține tocmai de adeziunea, de atașamentul oamenilor firești la lucrurile firești, adică la forma pe care a creat-o Dumnezeu. Dacă n-ar exista un asemenea tip de presă ea ar trebui inventată, pentru că acest gol ar induce, ar genera stări sufletești negative, care coboară spre deznădejde, ceea ce este periculos, Deci ActiveNews și tipul acesta de presă contribuie la ceea ce aș spune că este sănătatea sufletească, duhovnicească, spirituală, a generațiilor de azi, a tineretului și a tuturor celor care sunt interesați de mișcarea cuvântului.

Așa încât eu urez acestei publicații și acestui tip de presă drum cu Lumină, îi urez putere și aducem slavă lui Dumnezeu că ea există, ne rugăm ca ea să beneficieze în continuare de energiile neconsumate ale celor care ascultă chemarea lui Dumnezeu în toate ale firii și ale existenței. Adică și în ceea ce privește viața de familie și în ceea ce privește viața neamurilor, a popoarelor și în ceea ce privește în același timp și viața în ordinea eclezială a existenței, adică așezată în Biserica lui Dumnezeu”, a conchis academicianul, căruia îi mulțumim pentru aceast cuvânt lămuritor și îndrumător.