ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Laura Codruța Kovesi a declarat că de când se află la conducerea DNA "nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informații Externe", precizând "că este ilegal să deții informații referitoare la posibile infracțiuni și să nu sesizezi Direcția Națională Anticorupție."

 "În 2013, 2014 și 2015, de fapt, de când am început mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem că tot mai mulți inculpați își deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activități. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux", a declarat Codruța Kovesi la conferința "Piedicile si performantele anticorupției".

"Nu pot să-mi explic de ce de la SIE în ultimii nu am primit nicio sesizarea. Mi-e greu să cred că ofițerii SIE nu au informații. În 2015, din 5.988 de dosare, 90 au avut la bază sesizări SRI, 22 au avut la bază sesizări DIPI(MAI) și 4 de la Direcția de Informații a Armatei, însă de la SIE nu am avut nicio informare", a spus șefa DNA.

Koveși s-a aflat la o conferință organizată de trei ONG-uri, Freedom House, Expert Forum și CRPE(Centrul Român pentru Politici Europene), pe baza lansăriii unui raport privind indicele sustenabilității DNA pe 2015.

"Nu am primit niciodată informări de la SIE, am aflat din comisii rogatorii sau din investigații jurnalistice. Mi-e greu să cred că ofițerii de informații nu dau peste aceste elemente și nu înțeleg de ce nu sesizează DNA. Am văzut că foarte mulți dintre cercetați își mută averea și bunurile în străinătate. Este de siguranță națională ca atunci când milioane de euro sunt transferate în off-shore sau când sume consierabile de bani sunt date ca mită prin off-shore-uri pentru licitații publice", a afirmat procuroarea.

 Aceasta a vorbit și despre colaborarea cu alte servicii secrete, Direcția Generală de Informații a Armatei, și Serviciul de Informații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

"Am înregistrat o creștere a sesizărilor venite din parte unor servicii de informații. DGIPA a ajuns de la două sesizări la patru, iar Departamentul de Informații și Protecție Internă (DGIPI),din Ministerul de Interne, a înregistrat o creștere semnificativă, a ajuns la 22 de sesizări", a precizat Codruța Kovesi.

ONG-urile organizatoare sunt dintre acelea care au fost primite la Palatul Cotroceni pentru consultări cu "societatea civilă", unul dintre ele ajungând să propună un candidat pentru funcția de ministru al Justiției, respectiv Cristina Guseth. Mai multe detalii despre aceste ONG-uri puteți citi AICIAICI și AICI.