ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Apărării Naționale l-a sărbătorit pe generalul Marin Dragnea, la împlinirea celor 93 de ani, postând pe Facebook un text  "Exemplu de sacrificiu și Onoare".  Șef al Asociației Veteranilor de Război, Generalul Dragnea este același care, în 2015, la Ambasada Federației Ruse la București, îi mulțumea lui Putin, afirmând că îl așteaptă în România.

Cu ocazia celor 93 de ani pe care i-a împlinit luni, MApN a postat pe Facebook un mesaj de La mulți ani pentru generalul Marin Dragnea, lăudându-i cariera militară din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și trecutul glorios sub steagul țării.

"A luptat sub drapelul României din prima și până în ultima zi a celui de-Al Doilea Război Mondial. A stat chiar și în lagăr în Siberia, dar ne povestește cu modestie ca experiențele sale nu au fost deosebit de grele. Președinte al Asociației Veteranilor de Război, generalul Dragnea spune cu emoție că peste 800 de mii de soldați români nu au fost la fel de norocoși ca el și au murit pentru România noastră.
Cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 93 de ani, vă dorim multă sănătate și cu admirație și respect, La mulți ani!", se spune în mesajul Ministerului Apărării de pe Facebook.
Despre generalul Dragnea Activenews scria, anul trecut, că s-a numărat printre cei prezenți la Ambasada Federației Ruse, cu ocazia recepției oferite la 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Și care a ținut să-i mulțumească lui Vladimir Putin, spunând că îl așteaptă în România.
 
Trecutul generalului Dragnea este însă unul controversat, numele său fiind legat de reprimarea mișcării studențești, din 1956, de la Timișoara.

Conform Wikipedia, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, mai întâi ca voluntar pe Frontul de Est cu o Divizie de Cavalerie în cadrul Grupului 52 Cercetare. În anul 1942 a fost înaintat la gradul de sergent TR, fiind luat prizonier. S-a întors în țară cu Divizia Tudor Vladimirescu, constituită în 1943 pe teritoriul fostei URSS, cu gradul de sublocotenent (1944). A fost rănit la încheietura mâinii în luptele pentru eliberarea Oradei.

În perioada Revoluției din Ungaria din 1956, colonelul Marin Dragnea era comandantul Corpului 38 Armată și al Garnizoanei Timișoara, având un rol important în reprimarea mișcărilor studențești de solidaritate din acel oraș.
 
Studenții au alcătuit o listă cu revendicări, în care cereau condiții mai bune de trai în căminele studențești, desființarea cotelor din agricultură, retragerea din țară a trupelor sovietice, libertatea presei, autonomie universitară.
 
Martorii acelor evenimente spun că studenții de la medicină s-au baricadat în cămine, iar armata a tras în clădiri. Cei care au luat cuvântul la acea adunare au fost arestați de Securitate și anchetați într-o cazarmă dezafectată a Armatei, de la Beșcherecul Mic. Au fost arestați 700 de studenți, dintre care 80 au fost exmatriculați și condamnați la pedepse de până la 8 ani închisoare.